Drikke
Nyhetene på spesialpolet februar 2014

Nyhetene på spesialpolet februar 2014

Det er 2011 som er hovedtema for burgundslippet i spesialpolutvalget, og det betyr viner som passer godt for den utålmodige.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2014 - 17:35

Det er sjelden at så mye tilgjengelig vin i det aller øverste Burgund-sjiktet kommer i salg samtidig. Blant de mange 2011-burgunderne som kommer i salg fra torsdag denne uka, er selv de normalt tidkrevende Chambertin-ene fra Rousseau «lettdrikkelige».

Grand cru til lavpris

Nå var riktignok utgaven av La Tache fra DRC jeg fikk smake lett oksidert, og ganske sikkert ikke representativ, men det skulle ikke forundre meg om også den er fullt ut klar for karaffelen allerede.

Det aller beste kjøpet blant de 66 vinene som ble presentert på Vinmonopolet, er utvilsomt Arlauds La Grande Rue. Imponerende vin til en overkommerlig pris. Det gjelder for så vidt alt fra denne produsenten.

Hvis du jakter etikett, men også mye vin for pengene er Faiveleys Echezeaux et stalltips.

Burgund på billigsalg

Ekstra prisgunstig er også den noe ukjente aktøren Manuel Olivier. Her får du veldig mye god og ren frukt for pengene, så er det solbærdyrking som er denne produsentens hovedgeskjeft.

Smak alle vinene fra Manuel Olivier på Apéritifs vinkurs

Duroché er en annen up-and-coming-produsent i Côtes-de-Nuits. En grand cru som Latricieres-Chambertin til under åtte hundre kroner er intet mindre enn et kupp. Ellers er Chevillon og Gouges gunstig priset i spesialbutikkene. Begge lager viner som aller helst bør legges til side, selv i 2011.

Les mer om Côtes-de-Nuits

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Listene du finner nederst i denne testen er inndelt i kategorier A og B hvor den første sikter til distribusjon til Vika og Valkendorf. B er full distribusjon, altså til alle syv FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">spesialpolutsalg, inkludert Valentinlyst i Trondheim, Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest.

Hvitvin fra Burgund

Rødvin fra Burgund

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen. I tillegg selges enkelte av varene i fire andre utsalg (Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest samt Trondheim fra november). Se listen for utvidet distribusjon ovenfor). Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her