Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Mat
original.jpg

Nypoteter skal spises med skallet på

Knus potetene med gaffelen og du er svært så trendy, for potetene skal være uskrelte og ujevnt most. Prøv denne oppskriften.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2014 - 10:53

Tidligere ble mosing av potetene med gaffelen sett på som svært udannet og rudimentær oppførsel. Og i hvert fall hvis potetene ikke ble skrelt på forhånd.

Det var imidlertid før franskmennene kalte det for pommes ecrasées (knuste poteter), noe som høres fint nok ut for selv den mest forknytte. Når det i tillegg smaker sååå godt, blir kokken tilgitt for både å ha slurvet med skrellingen og mosingen.

Lag noen av disse rettene med nypotet

For potetene skal nemlig både være uskrelte og ujevnt most. Akkurat passe rustikt og dermed svært trendy. Forutsetningen for at resultatet skal bli optimalt er at potetene er relativt nyplukkete og har god egensmak.

Lekkert med breiflabb

Til potetene passer det fint med stekt eller grillet fisk. Breiflabb er en fast og fin fisk med en relativt delikat smak men som likevel tåler ganske mye smak i tilbehøret.

Dessuten er den svært velegnet til steking eller grilling og som ikke krever panering. Breiflabben er lett å like for de som har problemer med andre fiskeslag med mer utpreget fiskesmak.

Det grønne glemmer vi heller ikke, braisert hjertesalat er også akkurat passe rustikt, samtidig som det er lett å lage. Med en soyasjysaus bringer vi enda mer smak inn i bildet. Så mye smak krever en vin av samme kaliber.

Flere oppskrifter med breiflabb

Siden aromaene ber om en hvitvin, må vi et stykke opp på prisskalaen. Chablis-vinenes ekstreme fleksibilitet i matveien er et til dels oversett faktum. Det mange tror er en rendyrket vin til skalldyrtallerkenen eller til hvit fisk med klassisk smørsaus, viser seg gang på gang å ha et langt større register å spille på. Du må bare vite hvilken type chablis du skal velge.

Karakterfullt

Til denne retten duger ikke de letteste vinene. Men Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414) har akkurat nok kraft, frukt og syrefriskhet til å møte smaksfylden i maten.

Jordsmonnet i Chablis er svært kalkholdig, som på sin side gir vinen gode syrer. Når årgangen i tillegg er god, blir også vinen god.

Maksimal perfeksjon oppnås med Billaud-Simon 1er Cru Les Vaillons 2010 (95814). En fruktig, mineralsk og konsentrert vin med flotte syrer.

En stor vin - premier cru er nest øverste kvalitetsnivået i Chablis, og Montmains er en god vinmark - fra et stort år er ensbetydende med at den vil utvikle seg videre i mange år.

Vellagret chablis er noe flere bør unne seg, men da må du altså til å lagre den selv. Og husk - for at resultatet skal bli bra må temperaturen være stabil året rundt og ikke overstige 12-13 grader.

Smakfulle alternativ

Et annet alternativ er en vin av druen sauvignon blanc, som er mye mer aromatisk enn chardonnay, selve chablisdruen, og som kanskje vil blir foretrukket også smaksmessig av flere.

Chablis er nå en gang en type vin som ikke umiddelbart er så lett å annamme. Og spesielt ikke når den er ung.

Derfor er et godt tips å dekantere den et par timer før - og det i en karaffel som har en form som tillater at den står i kjøleskapet i hvert fall frem til et kvarter før maten serveres.

Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2014 (743) derimot trenger ingen dekantering for å settes pris på. En fyldig vin med de typiske sancerrearomaene som stikkelsbær, grapefrukt og flint. Denne kombinasjonen er som skapt til vår rett.

Strekker ikke budsjettet ditt så langt, har vi en rimeligere kandidat på lur. d'A Marsanne 2013 (20459) byr på moden tropisk frukt, den er bløt og rund med tilstrekkelig friskhet. Avslutningen er lett krydret. 

Det er mulig å drikke rødt til, men da i form av en ultrafruktig rødvin. Accordini Valpolicella Classico 2013 (33139) er så innbydende at det er lett å forstå hvis du er villig til å oppgi elegansen i en chablis til fordel for denne sjarmøren.

Flere gode artikler om vin til mat

Bestill med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Breiflabb med soyasjysaus, braisert hjertesalat og knuste nypoteter

original.jpg

Fremgangsmåte

Del breiflabben opp i porsjonsbiter a 150 g. Stek gylne på hver side i stekepanne. Etterstek i ovnen ved 180 grader i 5 minutter. Hold varm.

Braisert hjertesalat:
Fres hvitløk og sjalottløk i olivenoljen ved middels varme til den er blank og myk. Tilsett stangsellerien og fres i ytterligere 3-4 minutter.

Hell på hvitvin og kok inn til en tredel før du tilsetter tomatjuice og laurbærblad. Kok opp og legg salatbåtene oppi.

La salaten trekke i 10 minutter ved svak varme. Ta opp laurbærbladet. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Dryss over persille.

Knuste poteter:
Kok hvitløksfeddene sammen med potetene (skal ikke skrelles) til de er møre. Hell av vannet.

Tilsett smør og olje og knus potetene med en gaffel. De skal være grovt knust. Smak til med godt salt samt grovkvernet pepper.

Soyasjysaus:
Smelt smøret ved svak varme. Avkjøl en smule. Hell det forsiktig over i en bolle slik at ikke melkeproteinene (det hvite bunnfallet) kommer med.

Hell det tilbake i en kjele og varm opp forsiktig til det blir nøttebrunt. Tilsett løken og fres til den er myk. Tilsett soyasaus, varm opp og ha i sitronsaft samt urter. Server.

Her finner du mange spennende oppskrifter på breiflabb

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her