Godbiter i pollisten
Nytt spennende bekjentskap fra Ghemme i Piemonte

Nytt spennende bekjentskap fra Ghemme i Piemonte

Denne produsenten gir prisgunstige muligheter for dypdykk i to knøttsmå, men interessante områder i Piemonte.
21 September 2016 - 14:45

DOCG-ene Ghemme og Gattinara sine henholdsvis 60 og 100 hektar vinmarker klamrer seg side om side mot foten av Alpene, eller nærmere bestemt Monte Rosa-fjellmassivet som kneiser 4634 m.o.h..  Ghemme og Gattinara er omtrent så langt nord i Piemonte som det er mulig å dyrke druer.

Det finnes flere små og morsomme områder helt nord i Piemonte

Det gir en vinstil som er ytterst årgangsfølsom, noe Torraccia del Piantavignas viner til fulle uttrykker. Dette vinhuset er ifølge dets direktør, Nigel Brown, den eneste produsenten som lager vin i begge områdene, selv om det er Ghemme som er Torraccias hjemmeadresse.

Fra Gattinara.

 

Deres viner finnes nå i Norge (og på Systembolaget) i ulike årganger, og for den som er interessert i en pedagogisk innføring i hvordan nebbiolo (med litt innslag av vespolina) reagerer på forskjellige klimatiske forhold helt i grenseland, er dette en aldri så liten gavepakke.

I bestillingsutvalget finnes Torraccia del Piantavigna Ghemme 2009 og i spesialutvalget samme vin i 2008-årgang. Men da til en vesentlig høyere pris, 260 kroner. 2008 er riktignok en fastere vin med litt bedre lagringspotensial enn 2009. Når den er tom, er det 2010 som overtar og den er på nivå med 2008. Da snakker vi om vin som holder i minst 10 år.

Fra Ghemme

Jeg fikk nemlig smake denne vinen tilbake til 2004 – et annet knallår i Ghemme. Vinen er i dag en sann åpenbaring: kompleks og eksotisk med fine toner av bakt paprika. Stor munnfølelse og lekker fruktighet samt lang ettersmak med litt urter.

 

Så lekker er den at det faktisk frister å ta en  harrytur over grensa for å få tak i 2001-utgaven som på Systembolaget koster ubegripelig gunstige 149 SEK.

På spesialpolene finnes også en enkeltvinmarksutgave, Torraccia del Piantavigna Ghemme Vigna Pellizzane 2010, en flott vin med bra kompleksitet og overraskende fruktig stil, men som med en prislapp på 379,90 kroner altså koster det dobbelte av «lillebroren».

Utvalget fra Ghemme i Norge er ikke stortGenerelt oppleves Ghemme, hvis jeg skal dømme ut fra denne porteføljen, som å gi noe mer elegant og delikat vin enn Gattinara som på sin side har et vulkansk jordsmonn som gir veldig gode resultater i varmere år.

Les mer om Gattinara her

Det rettferdiggjøres gjennom Torraccias Gattinara fra 2010. Den kommer trolig til å bli som 2008 er nå – og et veldig godt eksempel på hvor barololik en gattinaravin kan bli når naturen er på vinbondens side. Og med 2011-årgangen som tar over når 2010 er slutt, demonstreres vinstilens tilbøyelighet til å bli rustikk og litt grønn om varmen svikter.

Denne gattinaraen klarte seg veldig godt i 2011

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her