Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

O flytende jul

De flytende julegavene er de beste enten den heldige mottaker velger å nyte dem nå eller legge dem i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
14 Desember 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

En god vin er definitivt en bedre investering enn de aller fleste andre julegaver som allerede er velrepresentert i samlingen til de fleste enten det er snakk om kjøkkenutstyr, klær eller toalettartikler. Vin kan du nemlig ikke få for mye av samtidig som en investering på 2-300 kroner gir langt mye mer for pengene i form av en vin enn i form av "ting". Har mottakeren den samme vinen fra før av, er det ikke noe problem. Det gir nemlig bare en mulighet til å smake den til forskjellig mat eller sammen med andre vinvenner enn første gangen. Og er det en lagringskandidat, gir den ekstra flasken en sjanse til å vurdere vinen selv før den legges til side.
 
Det som kanskje er aller best med vin som julegave, i alle fall for alle oss som hater selve innkjøpsprosessen for julegavene, er at de kan bestilles i ro mak ved hjelp av noen tastetrykk, for så å avhentes på nærmeste polutsalg, forhåpentligvis uten kø. Til og med innpakkingen løses lett og effektivt på stedet!

Når du gir en vinflaske i gave er det imidlertid lurt å "safe". Med andre ord å velge en vin som enten kommer fra et kjent område og et kjent hus eller å velge en vin som "alle" liker. Det første er som gave det mest interessante.

Bordeaux, Burgund, Champagne, Barolo og Chianti er kanskje de aller mest kjente og dermed mest statuspregete vintypene. Velger du gaver herfra er du på trygg grunn. Den eneste faren, og den er ikke ubetydelig, er at vinen er ødelagt av kork eller oksidasjon. Det er likevel en stor trygghet i at de aller fleste er klar over at hvis vinen både lukter og smaker vondt, så er det full mulighet til å bytte den/få pengene i retur. Den sjansen er absolutt verd å ta.

Sannsynligheten for at en dyr vin har en dårlig kork er mindre, i alle fall teoretisk, siden de beste korkene koster vesentlig mer. Betalingsviljen er klart større hos en som får ti euro for vinen sin mot en som får én euro. De fleste kvalitetsprodusenter er smertelig klar over dette forholdet.

Det er sikkert også burgundprodusenten Sylvie Esmonin, selv om jeg til dags dato ikke har opplevd dårlig kork med noen av hennes viner (men det er ikke noe endelig bevis for at problemet ikke eksisterer). Hennes Esmonin Gevrey-Chambertin Vielle Vignes 2002 (47984) er som navnet antyder laget av druer fra gamle og dermed lavtytende vinstokker. Hvilket forklarer den fantastiske konsentrasjonen til en gevrey i denne prisklassen å være. Dessverre har prisen krøpet over tre hundrelapper siden forrige årgang, men de 18 ekstra kronene er absolutt verd å legge i julegaven.

Selv om den er signert en kvinne, er dette ingen feminin vin i vanlig forstand. Den har nemlig en kraft og et aromabilde som heller peker i motsatt retning med toner av viltkjøtt, krydder og fat i tillegg til en aldeles uimotståelig kirsebærkarakter. Raffinementet er i behold i rikt monn hvilket gjør dette til en vin som er veldig umiddelbar selv for burgundernovisen. Dens ungdommelige karakter bør imidlertid dempes gjennom dekantering, eller ved at den legges til side et år, i første omgang. Da har den heldige eier mye godt å se frem til.

En stor viltvin er også toscaneren Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinone 2003 (33092). Riktignok ikke en chianti men vino nobile høres ikke bare gjevt ut, det er også en av de beste kildene til en topp toscaner, særlig når avsender er Poliziano. Mens 2002 var et strålende år i Burgund, var det tilsvarende dårlig i Montepulciano. Der er det imidlertid 2001 som gjelder. Og Asinone er rett og slett fantastisk i denne årgangen. Stor rikdom, i en tett og kompakt stil som holdes oppe av friske syrer og meget fine tanniner. En drøm til de virkelig rike viltrettene.

Bare barolo er barolo, men prisen er ofte avskrekkende. Det finnes imidlertid håp under tre hundre kroner som i tillegg gir mye barolo for pengene. Costa di Bussia Barolo 2001 (44672) fra Tenuta Arnulfo henter sine druer fra en av de mest ettertraktete barolovinmarkene, nemlig Bussia, som kjennetegnes av et veldig godt jordsmonn for nebbiolo, nemlig hvit kalkholdig mergel med innslag av sand og noe leire. I kombinasjon med en gunstig eksponering får druene mye sol.

2001 var dessuten en meget god baroloårgang og det skinner gjennom i denne vinen som gir et veldig godt bilde av hva nebbiolo og barolo er - om enn i ungdommen, for denne vinen vil utvikle seg videre i minst fem år. Men allerede i dag er den et deilig følge til gode retter med rødt kjøtt, gjerne med noe fedme i tilbehøret slik at syrene og tanninene får noe å jobbe med.

Aller sikrest er du kanskje med en bordeaux, i hvert fall hvis mottaker ikke bryr seg om høy trendfaktor. Det er nemlig ikke til å komme fra at bordeaux ikke er spesielt hipt, men perfekt til en foretrekker det klassiske, enten det er klær, bil, litteratur eller altså vin. De såkalte østsidebordeaux'ene som har en dominans av merlot i blandingen og derfor er mykere og mer tilgjengelig allerede i ung alder, tas imidlertid imot med et bredt smil av alle. Aller deiligst og forførende er vinene fra den bittelille appellasjonen Pomerol som Ch. la Fleur Maillet 2001 (44747) er en veldig god representant for. Nydelig er et dekkende uttrykk, både hva aromaer og munnfølelse angår. Den krever for øvrig forseggjorte viltretter, gjerne filet av reinsdyr. Og blir den ikke drukket i år, så vil den skape glede når som helst eller si løpet av de 8-10 nærmeste årene.

Den kanskje aller mest bejublete vintypen i gaveform er champagne. En vin som mange ikke unner seg ofte nok, som regel blir det billigere kopier. Ikke det at det nødvendigvis er en dårlig erstatning, men 200 + oppleves av mange som vel råflott. Men når bobler skal gis som gave, bør det være the real thing. De fleste champagner, de såkalte non vintage - uten årgang, er drikkeklare når de lanseres. De med årgangsbetegnelse har i tillegg et utviklingspotensial i flasken. Årsaken er at produsentene gjerne plukker ut de beste druene til årgangsutgavene samtidig som den tredje og minst lagringsdyktig druen, pinot meunier, ikke benyttes. Dermed er det pinot noir og chardonnay igjen.

Og Palmer Brut 1998 (34679) har to tredel av den første og en tredel av den siste. Mens pinot noir bidrar med frukt og ryggrad, er chardonnays styrke eleganse. Som en skjematisk beskrivelse. Men den stemmer veldig godt for denne champagnen som for øvrig er et i særdeleshet godt kjøp. Øvrige årgangschampagner starter stort sett på godt over tre hundre kroner. 1996 er dessuten er ultraklassisk år for champagne siden både de røde og de hvite druene ble vellykket. God syre er selve nerven i en champagne som vil lide hvis temperaturene blir for høye.

Etter ni år hvorav fire på bunnfallet før omkorking, er denne champagnen fortsatt ungdommelig. Men aromaene vitner om en viss utvikling. Duftbildet er delikat og fruktig med mye epler, både gule og melne rød, snev av tropisk gul frukt, blomster samt bakst og svake toner av lær og mokka. Anslaget er fruktig med fine bobler, veldig gode syrer samt et fint modent preg fra lagringen på bunnfallet, lett fin bitterhet mot slutten, avslutningen er frisk og fruktig og ettersmaken overraskende lang. Den etterlater en svært behagelig fruktig munnfølelse som altså sitter lenge. Derfor er den deilig som en forfriskende aperitiff, men enda mer velegnet på matbordet. For denne champagnen tåler forseggjorte retter av så vel hummer som kalv. Og drikkes den ikke i år, så vil den smake enda mer fortreffelig om fem år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her