Drikke
Øl som er bedre enn god rødvin

Øl som er bedre enn god rødvin

Disse lekre belgiske ølene fortjener den beste maten. Og er i mange sammenhenger bedre enn god rødvin.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2013 - 12:52

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Bockor Cuvée des Jacobins Rouge (99245) er ølverdenens svar på en moden rød burgunder. Den har en flott vinositet, altså «vinfølelse», veldig god syrefriskhet og varm aromasødme i retning stall og moden frukt. Det tilhører kategorien surøl, øl som er gjæret i åpne tanker for å slippe til fremmedgjær.

Mer enn tørsteslukkere

Det gir en helt spesiell syrlighet som du må venne deg til. Overgangen fra «halvliteren» til en surøl er betydelig, men ikke verre enn at stadig flere lar seg overbevise.

Les mer om surøl

Mange surøl er gode tørsteslukkere, men dette ølet har mye mer enn bare en leskende evne. Fylden og kompleksiteten, blant annet fra 18 måneders fatlagring, gjør at det må serveres i en helt annen setting, med mørt kjøtt og god saus.

Lavere alkohol

Et slikt øl gjør faktisk en vel så bra og ofte bedre jobb enn rødvin. Det renser bedre opp takket være syrestrukturen og har samtidig en mykhet som gjør at det smelter veldig godt sammen med maten. Dessuten har det lavere alkohol – og det kommer jo godt med. En flaske er perfekt for en, men den er så forfriskende at du nok må ha en ekstra på lur.

Det gjelder også Bockor VanderGhinste Oud Bruin (99240) som er en blanding av et klassisk overgjæret mørkt øl, med surøl, som så få modne 18 måneder i fat. Derav navnet Oud Bruin som betyr gammelt mørkt øl.

Les mer om belgisk øl

Fatlagringen sammen med innslaget av surøl bidrar i en syrlig retning, men dette ølet er litt mindre syrlig enn Bockor Cuvée des Jacobins Rouge, er fruktigere i en moden retning og har et tykkere skum. Et øl som er lettere å like for flere, og som passer fortreffelig til et vell av gode kjøttretter, fra lam til kylling. Alkoholprosenten er den samme lave hvilket gjør det lett fordøyelig.

Familieeid bryggeri

Brouwerij Bockor er et familieeid bryggeri som produserer 42.000 hl årlig som er relativt lite i ølverdenen. Det tilhører den lille eksklusive gruppen av «belgiske familiebryggerier». Det ligger ellers i den lille landsbyen Bellegem i Vest-Flandern på grensen til Frankrike. Området er kjent for en rik ølbryggertradisjon.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om champagne
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 05. mai

Lær mer om champagne

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her