Av fjorårets grønnsaker som fortsatt finnes i grønnsakshyllene, er rødbetene de mest spennende. De er fortsatt fulle av kraft, smak og farge og kan derfor nytes helt fram til kommende sesongs nye beter kan hentes opp av jorden i juli/august.

Rødbeter er en av de viktigste ingrediensene i det sentraleuropeiske kjøkkenet. Om den bestialske invasjonen og krigen i Ukraina har skapt splittelser mellom de rødbetelskende folkeslagene, har de beholdt kjærligheten til rødbetene. Det er en festival verd, i hvert fall er det hva som finner sted i Vilnius i Litauen andre helgen i juni. Da er det sommerutgaven, nemlig den kalde rødbetsuppa som er i fokus. Den intenst rosa retten farger byen rosa.

I Litauen lager de sågar en egen festival for sin elskede rosa kalde rødbetsuppe. Foto: GoVilnius

Det kan du også gjøre, for denne retten smaker aldeles fortreffelig, både som full middag og som en snack eller forrett til din neste hagefest.

Det finnes nesten ikke en ting du kan gjøre med rødbeter, de kan pannestekes, kokes, urtebakes, saltbakes, moses og gratineres. Bama minner om at kokte beter med nypoteter og en smørklatt er en rett i seg selv. Noe å teste nå som (de norske) nypotetene snart er her.

Best av alt er at den er supersunn rik på kostfiber, vitamin B9 og C samt mineraler som mangan, potassium og jern. Rødbeter inneholder ikke-organiske nitrater som er blodtrykkregulerende. De er også en solid kilde til kalium.

Rødfargen stammer fra betanin, et vannløselig pigment som har lignende effekt som andre antioksidanter.

Denne rødfargen har en tendens til å sette sitt langvarige preg på hender og skjærefjøler, men plasthansker hjelper godt mot det første.

På de neste sidene finner du mange andre oppskrifter med denne energigivende og fargesprakende grønnsaken

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjelden 2014- og 2015-champagne fra Avize til super pris
+
Godbiter i pollisten

Sjelden 2014- og 2015-champagne fra Avize til super pris

Ikke minst gir de en unik mulighet til å smake to så ulike årganger samtidig, at forskjellene faktisk kjennes og at kvaliteten er like høy.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Leskende sommerlig rødvin fra Paradis-dalen
+
Ukens vin

Leskende sommerlig rødvin fra Paradis-dalen

Den heter i tillegg tørst på fransk, så da skjønner du lett hvor vi skal hen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Entrecôte er kanskje det beste du kan slenge på grillen
Dagens rett

Entrecôte er kanskje det beste du kan slenge på grillen

Hvis du marinerer kjøttet slik som i denne oppskriften, får du enda mer ut av godsakene. Og tilbehøret er ekstra smaksrikt og vegetarisk. Slik blir ingen glemt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her