Av fjorårets grønnsaker som fortsatt finnes i grønnsakshyllene, er rødbetene de mest spennende. De er fortsatt fulle av kraft, smak og farge og kan derfor nytes helt fram til kommende sesongs nye beter kan hentes opp av jorden i juli/august.

Rødbeter er en av de viktigste ingrediensene i det sentraleuropeiske kjøkkenet. Om den bestialske invasjonen og krigen i Ukraina har skapt splittelser mellom de rødbetelskende folkeslagene, har de beholdt kjærligheten til rødbetene. Det er en festival verd, i hvert fall er det hva som finner sted i Vilnius i Litauen andre helgen i juni. Da er det sommerutgaven, nemlig den kalde rødbetsuppa som er i fokus. Den intenst rosa retten farger byen rosa.

I Litauen lager de sågar en egen festival for sin elskede rosa kalde rødbetsuppe. Foto: GoVilnius

Det kan du også gjøre, for denne retten smaker aldeles fortreffelig, både som full middag og som en snack eller forrett til din neste hagefest.

Det finnes nesten ikke en ting du kan gjøre med rødbeter, de kan pannestekes, kokes, urtebakes, saltbakes, moses og gratineres. Bama minner om at kokte beter med nypoteter og en smørklatt er en rett i seg selv. Noe å teste nå som (de norske) nypotetene snart er her.

Best av alt er at den er supersunn rik på kostfiber, vitamin B9 og C samt mineraler som mangan, potassium og jern. Rødbeter inneholder ikke-organiske nitrater som er blodtrykkregulerende. De er også en solid kilde til kalium.

Rødfargen stammer fra betanin, et vannløselig pigment som har lignende effekt som andre antioksidanter.

Denne rødfargen har en tendens til å sette sitt langvarige preg på hender og skjærefjøler, men plasthansker hjelper godt mot det første.

På de neste sidene finner du mange andre oppskrifter med denne energigivende og fargesprakende grønnsaken

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre
+
Godbiter i pollisten

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre

Det er først og fremst druenavnet morillon som forvirrer, men vinen er så god chardonnay som den kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis
+
Ukens vin

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis

Denne flotte spanske hvitvinen som finnes på de fleste pol, matcher den rikeste sjømaten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre
+
Godbiter i pollisten

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre

Det er først og fremst druenavnet morillon som forvirrer, men vinen er så god chardonnay som den kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du blåskjell i hvitvin på fransk vis:  moules mariniere
Dagens rett

Slik lager du blåskjell i hvitvin på fransk vis: moules mariniere

Blåskjell som på fiskerkonas vis er den norske betydningen av moules mariniere. En veldig lettlaget, men også riktig måte å presentere ferske blåskjell på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis
+
Ukens vin

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis

Denne flotte spanske hvitvinen som finnes på de fleste pol, matcher den rikeste sjømaten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her