Overbevisende entusiasme

Det kommer stadig flere overbevisende viner fra nye aktører i Burgund som fyller scenen med stor entusiasme og velsmak.
Aase E. Jacobsen
03 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Da jeg skulle besøke Pascal Roblet i Volnay vinteren 2007, hadde jeg fått feil adresse. Familien Roblet-Monnot er naboer med Lafarge i Volnay, men det var ikke hit jeg skulle. Jeg endte nemlig opp i et relativt kaotisk gårdsrom hvor en gammel onkel holdt på med helt andre ting enn å lage vin. Heldigvis fant jeg raskt frem til den nye adressen for familiens Roblet-Monnots vinkjeller. Ikke like romantisk som inne i Volnay landsby, men med mye overbevisende vin i tanker og fat.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Flott konsentrasjon
Blant annet elementer til det som er blitt Roblet-Monnet Volnay Saint Francois 2006 (49918). En svært vellykket kommune-volnay med flott konsentrasjon og veldig deilig skogsbær- og jordsmonnskarakter. En vin som lagrer fint de neste sju-åtte årene - minst. Men som altså er deilig allerede til gode kjøttretter

Den gode kvaliteten forklares av Roblet-Monnot innsats i både vinmark og vinkjeller. Det jobbes biodynamisk og det siden 1997. Og vinmarkene er svært tett beplantet for å holde utbyttet i sjakk. Historien bak denne holdningen er en vi har hørt før. Unge krefter overtar og snur opp ned på alt. Pascal overtok etter faren og bestefaren i 1990. Frem til da hadde familien levert mye bulkvin men også flasker, noe de startet med allerede i 1932. Men vin har de laget siden 1865.

Imponerende
Roblets sjarmerende samboer Cécile Tremblay er også vinmaker, og hennes grandonkel er Henri Jayer. Dessuten er hun i slekt med både Noellat og Confuron, begge sterke burgundnavn. I 2003 arvet hun til sammen 6 hektar med parseller i Côte de Nuits hvorav 3 hektar er "i drift". Deriblant mange godbiter som hun konverterer til stadig bedre vin. Viner som Echezeaux-du-Dessous og Vosne-Romanée Les Beaumonts er rett og slett imponerende. Da hun overtok var nemlig vinmarkene så å si døde etter mange år med intensivt bruk av plantevernmidler. Første årgang var altså 2003 og det var egentlig et godt år å starte uten giftstoffer siden tørken gjorde vinmarkene sykdomsfri.

Like strenge krav
Druene til Roblet-Monnots vanlige røde burgunder, Domaine Roblet Monnet Bourgogne Rouge 2007 (49432), kommer nå fra Côte de Nuits og ikke Côte de Beaune. Men kravene til råvarene er like strenge som for kommunevinen. Vinmarken som heter Bons Batons ligger rett nedenfor Chambolle-Musigny og har mye til felles med vinene derfra. En veldig delikat stil, men med flott fasthet og godt potensial til å være en vanlig burgunder.

Det entusiastiske paret som driver en  moderne form for négoce-virksomhet, eier også 3 hektar med chardonnay i Côte de Beaune. Vinene som omfatter blant annet en svært overbevisende puligny-cuvée, kalles Nerthus. Foreløpig er verken denne eller Tremblays viner å få her til lands.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her