Overbevisende entusiasme

Det kommer stadig flere overbevisende viner fra nye aktører i Burgund som fyller scenen med stor entusiasme og velsmak.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Da jeg skulle besøke Pascal Roblet i Volnay vinteren 2007, hadde jeg fått feil adresse. Familien Roblet-Monnot er naboer med Lafarge i Volnay, men det var ikke hit jeg skulle. Jeg endte nemlig opp i et relativt kaotisk gårdsrom hvor en gammel onkel holdt på med helt andre ting enn å lage vin. Heldigvis fant jeg raskt frem til den nye adressen for familiens Roblet-Monnots vinkjeller. Ikke like romantisk som inne i Volnay landsby, men med mye overbevisende vin i tanker og fat.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Flott konsentrasjon
Blant annet elementer til det som er blitt Roblet-Monnet Volnay Saint Francois 2006 (49918) . En svært vellykket kommune-volnay med flott konsentrasjon og veldig deilig skogsbær- og jordsmonnskarakter. En vin som lagrer fint de neste sju-åtte årene - minst. Men som altså er deilig allerede til gode kjøttretter

Den gode kvaliteten forklares av Roblet-Monnot innsats i både vinmark og vinkjeller. Det jobbes biodynamisk og det siden 1997. Og vinmarkene er svært tett beplantet for å holde utbyttet i sjakk. Historien bak denne holdningen er en vi har hørt før. Unge krefter overtar og snur opp ned på alt. Pascal overtok etter faren og bestefaren i 1990. Frem til da hadde familien levert mye bulkvin men også flasker, noe de startet med allerede i 1932. Men vin har de laget siden 1865.

Imponerende
Roblets sjarmerende samboer Cécile Tremblay er også vinmaker, og hennes grandonkel er Henri Jayer. Dessuten er hun i slekt med både Noellat og Confuron, begge sterke burgundnavn. I 2003 arvet hun til sammen 6 hektar med parseller i Côte de Nuits hvorav 3 hektar er "i drift". Deriblant mange godbiter som hun konverterer til stadig bedre vin. Viner som Echezeaux-du-Dessous og Vosne-Romanée Les Beaumonts er rett og slett imponerende. Da hun overtok var nemlig vinmarkene så å si døde etter mange år med intensivt bruk av plantevernmidler. Første årgang var altså 2003 og det var egentlig et godt år å starte uten giftstoffer siden tørken gjorde vinmarkene sykdomsfri.

Like strenge krav
Druene til Roblet-Monnots vanlige røde burgunder, Domaine Roblet Monnet Bourgogne Rouge 2007 (49432) , kommer nå fra Côte de Nuits og ikke Côte de Beaune. Men kravene til råvarene er like strenge som for kommunevinen. Vinmarken som heter Bons Batons ligger rett nedenfor Chambolle-Musigny og har mye til felles med vinene derfra. En veldig delikat stil, men med flott fasthet og godt potensial til å være en vanlig burgunder.

Det entusiastiske paret som driver en  moderne form for négoce-virksomhet, eier også 3 hektar med chardonnay i Côte de Beaune. Vinene som omfatter blant annet en svært overbevisende puligny-cuvée, kalles Nerthus. Foreløpig er verken denne eller Tremblays viner å få her til lands.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Roblet-Monnet Volnay Saint Francois 2006

Produsent:
Dom. Roblet Monnet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
315,00 kr
Varenummer:
4991801
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Domaine Roblet Monnet Bourgogne Rouge 2007

Produsent:
Dom. Roblet Monnet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
205,00 kr
Varenummer:
4943201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen