Overbeviste med sin lettsaltete torsk

Overbeviste med sin lettsaltete torsk

Helle Øder Valebrokk vant NM for amatørkokk under Matstreif.

Dermed tok hun revansj fra forrige gang Apéritif arrangerte NM for amatørkokk, for da ble Helle Øder Valebrokk nummer to.

Juryen bestående av Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi, Christer Rodin, Restaurant Fjord og Sebastian Gomez, Feinschmecker, trakk fram rettens harmoni og enkle, men rene smaker, en oppskrift som fungerer godt på et hjemlig kjøkken.

Juryen smaker på de to rettene. Fra venstre Jostein Medhus, Christer Rodin og Sebastian Gomez.
Juryen smaker på de to rettene. Fra venstre Jostein Medhus, Christer Rodin og Sebastian Gomez.

 

Helles komposisjon er dampet lettsaltet torsk med sommerkål, kantareller, hasselnøtter og spekeskinke.

Helle Øder Valebrokk fikk hjelp av kokkeelev Hannah Emilie Aune.
Helle Øder Valebrokk fikk hjelp av kokkeelev Hannah Emilie Aune.

 

Nummer to i denne kokkekampen, Randi Strand, hadde en litt mer komplisert rett med stekt torsk, friterte klippfiskboller og chorizovinaigrette. Mens Helle har konkurrert mange ganger før, var dette Randis første, utenfor eget kjøkken.

Som i alle viktige kokkekonkurranser hadde de med seg hver sin assistent, «commis» på fagspråket, nemlig kokkeelevene Hannah Emilie Kleivstul Aune og Oda Johnsen Christensen fra Etterstad Videregående Skole.

Randi Strand ble nummer to. Her med konferansier Mathias Steinbru og assistent kokkeelev Oda Christensen.
Randi Strand ble nummer to. Her med konferansier Mathias Steinbru og assistent kokkeelev Oda Christensen.

 

De to amatørkokkene gikk ikke tomhendt fra konkurransen. Førstepremien er en Electrolux-ovn til 24.000 kroner, en såkalt kombidamper, en reise til Matfestivalen i Lofoten den 25.-26. september som inkluderer mange opplevelser deriblant å lage vinnerretten til festivalpublikummet. Det blir omtrent som å ta med seg torsk til Lofoten. Bare at nå er det tilberedningen og ikke råvaren som kommer utenfra. Dessuten fikk Helle et Electrolux-kjelesett.

Og Randi kan glede seg over en rekke nye duppeditter til kjøkkenet til en verdi av 6000 kroner, signert Electrolux.

 

Lettsaltet torsk med kantareller, sommerkål, spekeskinke og hasselnøtter

Fremgangsmåte

Start med å dele torskestykket i to passe stykker. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.

Sett ovnen på 200 grader, varmluft. 

Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gni av det brune skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.

Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.

Vask potetene og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort. 

Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.

Stek potetskivene i litt smør i pannen. 

Skjær kålen i tynne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.

Sett torskestykkene i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.

Kokkens kommentar:
Denne torskeretten tar under en halv time å lage. Den har deilig salt fra spekeskinken, sødme fra kålen og potetene og høstlig tilbehør som kantareller og ristede hasselnøtter. Dette er en frisk og deilig måte å spise torsk på, som du garantert vil like.

Jeg valgte lettsaltet torsk fordi den er litt "fastere i fisken" og har en lett saltsmak, men fremdeles myk og deilig i kjøttet.

Til dette drakk vi en herlig, avkjølt Fleurie. Den fungerte kjempegodt.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen