Godbiter i pollisten
Påskekupp i toppklassen

Påskekupp i toppklassen

Disse Rioja-vinene byr på fantastisk kvalitet for pengene. Og så finnes de i et stort antall polutsalg. Perfekt med tanke på den forestående påskefeiringen.
Aase E. Jacobsen
21 Mars 2018 - 14:45

Cune Gran Reserva 2010 koster bare 225 kroner og gitt kraftdemonstrasjonen med 2010-årgangen, er den et usannsynlig godt kjøp. Ikke minst er dette en vin som kommer til å utvikle seg sakte, men sikkert i en god vinkjeller, og som tåler minst 10 år. Den finnes også i en magnumutgave, dog i den litt mykere, men fortsatt holdbare 2009-årgangen, og som til gjengjeld selges til en super pris.

Magnumen er imidlertid bare på plass i noen få polutsalg, mens normalflasken altså finnes på 113 pol. Og det skal finnes tilnærmet ubegrensete mengder av denne vinen. Men den har en stor tilhengerskare her til lands, så mange ser nok sitt snitt til å fylle opp kjelleren med denne svært så lagringsdyktige vinen.

Denne vinen bør altså få en sentral plass på matbordet når det dukes for påskens gode retter med lam eller vilt, men også assorterte oster fungerer godt sammen med denne myke og fyldige vinen som kjennetegnes av svært god frukt.  

Bak vinen står Compania Vinicola del Norte de España, C.V.N.E. eller Cune som de etter hvert er blitt hetende. Denne svært så tradisjonsrike bodegaen som i dag drives av femte generasjon, søskenene Victor og Maria Urrutia.

Søskenene Victor og Maria Urrutia er femte generasjon hos Cune.

Cune eier også to andre sentrale Rioja-bodegaer som Contino og Vina Real.

Deres aller beste vin fra den opprinnelige eiendommen er Imperial Gran Reserva 2010, men i 2010-årgangen, mener i alle fall jeg, er kvaliteten så høy at selv den vanlige gran reservaen er på nivå med den dyrere Imperial som får sine druer fra Cunes aller beste vinmarker. Og selv om Imperialen koster sine 400 kroner, byr også den på imponerende god kvalitet for pengene. Det er slett ikke noe nytt, men det er alltid godt når en gammel kjenning gang på gang bekrefter sin storhet.  

Skal du ut å reise i påsken, finner du alle disse vinene på flyplassen

Bor du i nærheten av polet i Lørenskog, Sørumsand, Drammen, Jevnaker, Rødberg, Ørsta eller Trondheim, kan du bare stikke innom og plukke med deg denne godbiten. Også den er tilgjengelig i magnum til en utrolig god pris – under prisen av to normalflasker og det er sjelden kost.

Forskjellen på de to gran reserva-ene er ved siden av drueseleksjonen, tiden i fat og flaske før lansering. Imperial modnes tre år i fat og fire år i flaske, mens den andre ligger to og tre år. Fatbruken er både fransk og amerikansk eik, det er særlig den siste som gir Rioja-viner den karakteristiske vanilje- og krydderkarakteren. Men med 2010-vinene er eikepreget takket være den flotte frukten, utrolig godt pakket inn.

En av vinmarkene som gir druer til Imperial-vinene. Bilde: jordi adria

Lillebror til denne vinen heter Imperial Reserva og er nå i salg i 2012-årgangen som på grunn av lite nedbør ga små druer med tykkere skall. Det har gitt en veldig konsentrert og lovende vin som fortjener å legges til side, men som allerede smaker fortreffelig til gode retter med vilt. Også den et funn til prisen.

 

Trenger du vin av god kvalitet, men til en lavere pris, som kan serveres utover kvelden når de store vinene er fortært, er Cune Crianza 2014 et veldig godt valg. 2014 var et kjølig og til dels fuktig år i Rioja, hvilket normalt ikke er ideelt, men for denne vinen har disse forholdene gitt en frisk og saftig karakter som sammen med veldig god munnfølelse, kler den veldig godt. Den er rett og slett bare deilig. Og så finnes den i nesten alle polutsalg. Siden flasken har skrukork, er den ekstra fin å putte i påskebagasjen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her