Pavens beste

Châteauneuf-du-pape er kjent for de majestetiske ruinene etter pavens residens og for vinen som lages av druer fra de karakteristiske vinmarkene med rullesteiner som topplag. Rullesteinenes funksjon er å magasinere varmen fra den stekende solen på dagtid,
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2000 - 19:39

Beliggenheten er gunstig klimatisk men også her kan regn skape problemer under innhøstningen. De fleste produsentene satser på grenachedruen som gir rike viner med mye alkohol. Og i mindre grad på syrah som i dette klimaet blir for svær. Domaine de la Janasse laget i rekordåret 1998 voluminøse viner med grenache som hoveddrue selv om vinmarkene faktisk inneholder alle 13 lovlige druer i appellasjonen (Grenache, Mourvedre, Syrah, Cinsault, Vaccarese, Counoise, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Piquepoul, Picardan, Bourboulenc, Rousanne).

Unge Christophe Sabon mener grenache gir størst kompleksitet og finesse til vinen, særlig når den kommer fra 60-70 forskjellige parseller som hos han. Selv om Cuvée Chaupin kommer fra en enkelt vinmark (100 prosent grenache), er denne ufiltrerte vinen svært kraftig, nesten som en portvin. Så er også alkoholnivået på 14 prosent faretruende høyt for en bordvin. En forsmak på Janasse får du gjennom deres Côtes-du-Rhône 1998 kr 113,10 (Bestillingsutvalg, varenummer 32415) som er laget av 50 prosent grenache; en krydret og behagelig vin som er utmerket til gode kjøttretter.

Motsatsen til Janasse er legendariske Beaucastel som nå er delvis tilgjengelig i Norge, i øyeblikket med to viner kun for restaurantmarkedet. Her utgjør nemlig mourvèdre en like stor andel som grenache samtidig som de øvrige tillatte druene er med. Mourvèdre trenger mye varme og arbeider i Châteauneuf-du-pape i grenseland. Og det er denne druen som gir Beaucastel det karakteristiske animalske preget. 1996 -årgangen, som er den aktuelle nå, er fin å drikke nå men vil utvikle seg ennå i ti år. Beaucastel er utvilsomt noe av det mest elegante som finnes i Châteauneuf-du-pape med sine komplekse aromaer og enorme lengde.

Vinmarkene er økologisk dyrket og utbyttet ligger på rundt 55 hl/ha som er relativt høyt tatt alderen på vinstokkene (50 år) i betraktning. Beaucastels Coudoulet , er en super-Côtes-du-Rhône i det vinmarkene ligger rett utenfor appellasjonsgrensene. Den har kjøttaktig frukt er fyldig og rik med masse krydder i avslutningen. Prisen på omlag 190 kroner kan synes høy for en Côtes-du-Rhône, men det er vinen absolutt verd for 97-utgaven.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjokoladekake med smak av kaffe blir alltid suksess
Ukens kake

Forsiden akkurat nå - 6

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her