Julemat

Pinnekjøtt til den store kvelden

Pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe - kjært barn har mange navn. Én ting kan vi likevel enes om, pinnekjøttet vinner stadig nye venner.
16 Desember 2012 - 12:43

Svineribbe holder fortsatt posisjonen som nordmenns foretrukne julemiddag, men stadig flere av oss finner glede i den vestlandske spesialiteten.

Mest på Vestlandet - enn så lenge

Litt over en tredjedel av alle nordmenn spiser pinnekjøtt julaften, mens hele femti prosent av oss spiser pinnekjøtt minst én gang i romjulen.

Når vi i tillegg tar med at det slett ikke er uvanlig med et pinnekjøttmåltid eller to før jul og at én av fem serverer pinnekjøtt nyttårsaften blir det tydelig at pinnekjøtt ikke lenger er forbeholdt folket i vest. Pinnekjøttkonsumet har økt over hele landet, men aller mest i osloområdet.

Det er flere grunner til den økende populariteten. For det første har de mange vestlendingene som har flyttet til Østlandet de senere tiårene tatt med seg egne juletradisjoner over fjellet, for det andre har nordmenn flest blitt mer åpne for nye smaker. Sist men ikke minst har matmotene hatt sitt å si. De senere årene har stikkordene vært ekte, kortreist og tradisjonsrikt.

Stedsavhengig

Ribbetradisjonen er fortsatt sterkest på Østlandet og i Trøndelag, mens vestlendingene foretrekker pinnekjøtt. I Nord-Norge er det vanskelig å finne en enkelt tradisjon som skiller seg ut.

Torsk foretrekkes av sørlendingene, men det er bare tre prosent av alle nordmenn spiser juletorsk. Kalkun står på fire prosent av festbordene julaften, mens tallet for svinestek eller svinekam er tre prosent.

Både kalkun og svinestek er byfenomener. Men mens kalkunen gjorde sin inntreden i de norske julehjem ganske nylig har svinestek eller svinekam vært tradisjon i byens finere strøk fra gammelt av.

I byen ble de "finere" stykningsdelene av grisen valgt, mens folket på bygdene ville ha den fetere og mer smaksrike ribba.

Det går også klart frem av statistikken at mange har tatt konsekvensene av at flere tradisjoner møtes julaften, og serverer mer enn én hovedrett. Legger man sammen prosenttallene for de ulike alternativene blir summen godt over hundre.

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her