Julemat

Pinnekjøtt til den store kvelden

Pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe - kjært barn har mange navn. Én ting kan vi likevel enes om, pinnekjøttet vinner stadig nye venner.
16 Desember 2012 - 11:43

Svineribbe holder fortsatt posisjonen som nordmenns foretrukne julemiddag, men stadig flere av oss finner glede i den vestlandske spesialiteten.

Mest på Vestlandet - enn så lenge

Litt over en tredjedel av alle nordmenn spiser pinnekjøtt julaften, mens hele femti prosent av oss spiser pinnekjøtt minst én gang i romjulen.

Når vi i tillegg tar med at det slett ikke er uvanlig med et pinnekjøttmåltid eller to før jul og at én av fem serverer pinnekjøtt nyttårsaften blir det tydelig at pinnekjøtt ikke lenger er forbeholdt folket i vest. Pinnekjøttkonsumet har økt over hele landet, men aller mest i osloområdet.

Det er flere grunner til den økende populariteten. For det første har de mange vestlendingene som har flyttet til Østlandet de senere tiårene tatt med seg egne juletradisjoner over fjellet, for det andre har nordmenn flest blitt mer åpne for nye smaker. Sist men ikke minst har matmotene hatt sitt å si. De senere årene har stikkordene vært ekte, kortreist og tradisjonsrikt.

Stedsavhengig

Ribbetradisjonen er fortsatt sterkest på Østlandet og i Trøndelag, mens vestlendingene foretrekker pinnekjøtt. I Nord-Norge er det vanskelig å finne en enkelt tradisjon som skiller seg ut.

Torsk foretrekkes av sørlendingene, men det er bare tre prosent av alle nordmenn spiser juletorsk. Kalkun står på fire prosent av festbordene julaften, mens tallet for svinestek eller svinekam er tre prosent.

Både kalkun og svinestek er byfenomener. Men mens kalkunen gjorde sin inntreden i de norske julehjem ganske nylig har svinestek eller svinekam vært tradisjon i byens finere strøk fra gammelt av.

I byen ble de "finere" stykningsdelene av grisen valgt, mens folket på bygdene ville ha den fetere og mer smaksrike ribba.

Det går også klart frem av statistikken at mange har tatt konsekvensene av at flere tradisjoner møtes julaften, og serverer mer enn én hovedrett. Legger man sammen prosenttallene for de ulike alternativene blir summen godt over hundre.

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her