Jeg vet ikke om kakeoppskrifter som er eldre enn denne oppskriften som visstnok stammer helt tilbake til 1500-tallet.
Også russisk versjon
Charlottekaker er altså blitt laget i flere hundre år og det finnes flere varianter av denne typen. Ideen er at man legger sukkerbunn i en bolle og fyller bollen med krem eller fromasj.
Flere oppskrifter på sukkerbunn
Den berømte konditoren Marie-Antoine Carême lagde sin egen variant med fingerkjeks og den kalles Charlotte russe, eller russisk Charlotte, til ære for sin daværende arbeidsgiver tsar Alexander den første.
Prøv denne oppskriften på Charlotte russe
Selve navnets opprinnelse er det knyttet usikkerhet til. Man tror det har en sammenheng med gammelengelske ordet charlyt som betyr en «bolle med eggekrem».
Mange navneteorier
Andre knytter navnet til den engelske dronning Charlotte (1744–1818) og atter mener at det er Alexanders svigerinne, Charlotte av Prøyssen som er oppkalt.
Charlotte royale er uansett en av de enkleste utgavene av denne kaketypen og tar bare litt over en time å lage. Du kan også lage din egen variant ved å bytte ut syltetøy og gelesmak etter eget ønske.
TIPS: Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet vil du gi kaken en kontrast i konsistens. Se flere kokketips