Drikke
Prøv denne supre vinen til torsk

Prøv denne supre vinen til torsk

Om du absolutt vil ha rødvin til torsk, gjør denne en god jobb.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2015 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Valpolicella har hatt en særstilling blant rødviner som gjør en akseptabel jobb overfor torsk. For dem som tviholder på «bordeaux til torsken», er dette selvsagt å banne i kjerka. Men korrekt valpolicella har en kirsebæraktig saftighet og friskhet som fungerer veldig godt. Det er imidlertid langt fra all valpolicella som duger.

Torsk liker ikke søtladen frukt

De siste årenes hang til å gjøre vinstilen mest mulig søtladen og varm i frukten med stallaktige eller jordlige toner, får torsken til å skvette unna.

Bertani Villa Novarè Valpolicella Classico 2013 (4783)er der den skal være. Herlig saftig, ren og frisk og med balansert sødme og ikke minst moderat alkohol.

Denne valpolicellaen skiller seg imidlertid fra mange andre ved at druene er behandlet på en spesiell måte før innhøstning. 10-15 dager før druene skal høstes, kuttes forbindelsen mellom drueklasen og trevirket slik at klasen ikke får noen tilførsel av næring. Det skal ifølge produsenten bidra til å forsinke modningen og dermed beholde mest mulig friskhet.

Ikke ripasso til torsken

Resultatet smaker i alle fall bra, noe torsken er enig i.

Se alle våre gode oppskrfiter med torsk

Denne produsenten har ikke uventet god kontroll også på sin ripasso, Bertani Valpolicella Ripasso 2012 (6119), som imidlertid ikke er noe torsk setter pris på. Her må du heller trå til med lam eller vilt som trives bedre sammen med aromaene og den mer uttalte sødmen.

Den er ifølge produsenten laget på tradisjonell ripassomåte, uten moderne elementer bortsett fra ståltanker til den første gjæringen. Når valpolicellavinen er ferdiggjæret fylles den på fatene som har inneholdt amarone. Dette gjør at vinen starter en ny gjæringsprosess med det resultat at den endrer karakter, får mer sødme, fylde og høyere alkohol.

Gammelt konsept

Bertani lager en annen og helt spesiell vin, Secco-Bertani Vintage Edition 2009 (9722). Her er oppskriften valpolicella-druen corvina og 20 prosent «fremmede» druer som sangiovese, syrah og cabernet sauvignon. Om det høres ut som en ny ide, er det feil, for denne vinen har eksistert med denne miksen siden 1889. Men selve varemerket ble skapt allerede i 1870.

Etter den andre alkoholgjæringen i fat som har inneholdt enten amarone eller recioto, overføres vinen til store tradisjonelle fat av kirsebær- og kastanjetrevirke i 18 måneder som ytterligere bidrar med særpreg.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir pizza til dessert i dag
Ukens kake
Browniepizza

Det blir pizza til dessert i dag

Denne kombinasjonen er garantert suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her