Prøv denne supre vinen til torsk

Prøv denne supre vinen til torsk

Om du absolutt vil ha rødvin til torsk, gjør denne en god jobb.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Valpolicella har hatt en særstilling blant rødviner som gjør en akseptabel jobb overfor torsk. For dem som tviholder på «bordeaux til torsken», er dette selvsagt å banne i kjerka. Men korrekt valpolicella har en kirsebæraktig saftighet og friskhet som fungerer veldig godt. Det er imidlertid langt fra all valpolicella som duger.

Torsk liker ikke søtladen frukt

De siste årenes hang til å gjøre vinstilen mest mulig søtladen og varm i frukten med stallaktige eller jordlige toner, får torsken til å skvette unna.

Bertani Villa Novarè Valpolicella Classico 2013 (4783) er der den skal være. Herlig saftig, ren og frisk og med balansert sødme og ikke minst moderat alkohol.

Denne valpolicellaen skiller seg imidlertid fra mange andre ved at druene er behandlet på en spesiell måte før innhøstning. 10-15 dager før druene skal høstes, kuttes forbindelsen mellom drueklasen og trevirket slik at klasen ikke får noen tilførsel av næring. Det skal ifølge produsenten bidra til å forsinke modningen og dermed beholde mest mulig friskhet.

Ikke ripasso til torsken

Resultatet smaker i alle fall bra, noe torsken er enig i.

Se alle våre gode oppskrfiter med torsk

Denne produsenten har ikke uventet god kontroll også på sin ripasso, Bertani Valpolicella Ripasso 2012 (6119) , som imidlertid ikke er noe torsk setter pris på. Her må du heller trå til med lam eller vilt som trives bedre sammen med aromaene og den mer uttalte sødmen.

Den er ifølge produsenten laget på tradisjonell ripassomåte, uten moderne elementer bortsett fra ståltanker til den første gjæringen. Når valpolicellavinen er ferdiggjæret fylles den på fatene som har inneholdt amarone. Dette gjør at vinen starter en ny gjæringsprosess med det resultat at den endrer karakter, får mer sødme, fylde og høyere alkohol.

Gammelt konsept

Bertani lager en annen og helt spesiell vin,  Secco-Bertani Vintage Edition 2009 (9722) . Her er oppskriften valpolicella-druen corvina og 20 prosent «fremmede» druer som sangiovese, syrah og cabernet sauvignon. Om det høres ut som en ny ide, er det feil, for denne vinen har eksistert med denne miksen siden 1889. Men selve varemerket ble skapt allerede i 1870.

Etter den andre alkoholgjæringen i fat som har inneholdt enten amarone eller recioto, overføres vinen til store tradisjonelle fat av kirsebær- og kastanjetrevirke i 18 måneder som ytterligere bidrar med særpreg.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Bertani Valpolicella Classico 2016

Produsent:
Cav. G.B. Bertani
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
184,90 kr
Varenummer:
478301
82 Poeng
Les smaksnotatene »

Bertani Valpolicella Ripasso 2018

Produsent:
Bertani
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
611901
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Secco-Bertani Vintage Edition 2015

Produsent:
Cave G.B. Bertani
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
972201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen