Drikke
Prøv noe nytt til krabbene

Prøv noe nytt til krabbene

En manzanilla som denne gjør krabbemåltidet til noe helt spesielt.
Aase E. Jacobsen
22 August 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fernando de Castilla Manzanilla (57600) er fyldig og rik med flott friskhet og et mineral- og sjøpreg som står veldig godt til den kraftige krabbesmaken.

Husk å servere godt med kaldt vann til måltidet, for lys sherry, enten det dreier seg om manzanilla eller fino, er ikke akkurat noen tørsteslukker. Når det er sagt, er det ikke lenge før «vanlige» hvitviner tangerer de 15 prosentene denne manzanillaen holder.

Dufter av brødbakst

Selv om manzanilla generelt sett er litt lettere å drikke enn en fino, er dette fortsatt en vinstil som krever litt trening for å bli glad i. Men når du først er frelst, er det ikke mulig å snu.

Den «krevende» parten er det såkalte florpreget som best kan oversettes med brødbakst. Det stammer fra den spesielle produksjonsmetoden for lys sherry. Og er spesielt uttalt for manzanilla.

Beskytter vinen

Det skyldes at laget av gjærsopper som ligger på toppen av fatene med vin er mye tykkere i Sanlucar da Barrameda enn eksempelvis i Jerez (hvor den samme vinen heter fino). Det er fordi nærheten til havet gjør klimaet litt kjøligere og at den konstante brisen sørger for å holde liv i gjærsoppen.

Gjærsopplaget er høyst tilsiktet og oppstår fordi fatene ikke fylles helt opp. Dets funksjon er å holde vinen frisk. Selv om basevinen er tilsatt sprit, skal det ikke mye til før hvitvin oksiderer i det hete klimaet i Andalusia.

I toppklassen

I hvert fall ikke når vinen ligger så lenge på fat som manzanilla. Gjennomsnittet er tre år, men siden det er snakk om en solera med flere rader (criaderas) av fat oppå hverandre, vil det alltid være noen dråper veldig gammel vin – faktisk helt siden soleraen ble opprettet - i hver flaske. Det er soleraen i kombinasjon med florlaget og palomoniodruens even til å reflektere det ekstremt kalkholdige jordsmonnet som sørger for den store kompleksiteten i denne vintypen. Og Fernando de Castillas utgave er i toppklassen på samme måte som alle deres andre sherryer i den oksidative stilen.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her