JULEMAT: Prøv oksetunge til julekoldtbordet

Julemat Slik bruker du oksetunge

Prøv oksetunge til julekoldtbordet

Oksetunge er en undervurdert råvare. Denne oppskriften overbeviser deg om å ta den inn i julevarmen.

Hvis du aldri har smakt annet enn smaksfattig påleggstunge plastpakket fra kjøledisken, har du noe godt i vente hvis du prøver denne krøllen på tunga.

Oksetunge er lett å få tak i disse førjulstider. Fortsatt kokes tunge for bruk som pålegg på julebordet, og i disse førjulstider er oksetunge lett få tak i. Men vi synes nå at den tradisjonelle kokte tunga er ganske tam i smaken. Nøytral og kjedelig. Forklaringen er at tilberedningen stort går ut på å trekke den lettsaltete tunga i vann, og deretter skjære den i skiver.

Det kan ikke bli noe annet enn kjedelig. Men hvis du putter mye godsaker oppi kjelen, på samme måte som når du lager kraft, se da løfter smaken seg til nye høyder. Og skjær den gjerne i tykkere skiver slik at du opplever litt tyggemotstand. Tunge er nemlig ikke seigt og gummiaktig, men porøst, mørt og saftig når den tilberedes på denne måten.

Saftig og ungdommelig

Til tross for at tunge er mager kost, trenger den et drikkefølge med god friskhet. Siden vi trenger litt fett i tilbehøret, er det fint om vinen også har noe tanniner om enn ikke veldig uttalte. Det går som du forstår mot en rødvin, og siden tilbehøret er italienskinspirert starter vi i Italia.

Monsanto Monrosso Chianti er frisk og skårer derfor høyt på skalaen over harmoni med maten. Et utmerket følge til lyst kjøtt eller tunge som i dette tilfellet.

I stedet for å fortsette i Italia velger vi å prøve oss i Burgund, Frankrike. Druen pinot noir kjennetegnes av god friskhet og stort sett moderate tanniner. Det kan imidlertid være vrient å finne en god rød burgunder uten å loppe seg helt. Men røverkjøp finnes også her. Som Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune.

En svært velkomponert vin som er skapt for det gode måltidet. Og utrolig fleksibel. Ikke bare fikser den vår tungerett lett som bare det, både maten og vinen løfter seg flere hakk når de nytes sammen.

Rosa eller hvit?

På kontinentet, eksempelvis i Frankrike, ville oksetunge får følge av en rosévin eller en hvitvin. En rekke viner ble veid og funnet for lette. Men blant de rosa fungerer denne perfekt: Rosaura fra Feudi di San Gregorio som er mer som en rødvin å regne rent strukturmessig, det er bare fargen som lyver.

Et hvitt alternativ som klarer alle smakene i retten er den rike og svært fruktige men likevel friske Léon Beyer Pinot Gris .

På neste side finner du oppskriften på oksetunge med spennende tilbehør

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen