Raffinement fra Islay

Fra den skotske whiskyprodusenten Caol Ila kommer fire spennende single malts - i skikkelig Islay-stil, hvilket betyr godt med røykt torvpreg - men likevel med stor grad av raffinement.

For den single malt whisky-glade er det ekstra grunn til glede for Caol Ila finnes nå i fire utgaver. Hvorav en såkalt independent bottling og tre destilleritappete: 12 år, 18 år og cask strength som virker noe yngre enn de to andre. Med 55 prosent innabords må den tilsettes vann for å nytes. Da fremstår en fruktig, ren, bløt og relativt delikat whisky med dempet preg av så vel torv som fat, avslutningen er lett krydret.

Det er imidlertid de to første blant de destilleritappete som stikker av med showet. 12 år gammel er svært kompleks med flott fylde, elegant røykpreg og krydret finish. Etter 18 år er røykpreget mer integrert, fat- og ranciopreget dominerer uten at det ødelegger opplevelsen av Caol Ila - for her er det nok av frukt og krydder - som på en måte er kjennetegnet for disse whiskyene.

Caol Ila har noe av den mest pittoreske beliggenheten av alle Islay-destilleriene. På østsiden av øya, nærmere bestemt Port Askaig hvor ferja forbinder Islay med naboen Jura, er det ikke noe annet enn uberørt natur og Caol Ila. Naturen sørger for ingrediensene, blant annet rent om enn ganske torvholdig vann fra Loch Nam Ban.

Et annet forhold som sikrer smaskfylden i whiskyene er at de verken filtreres eller kaldstabiliseres. Disse metodene brukes mye innen både vin- og brennevinfremstilling for å unngå at produktet endrer karakter på grunn av temperaturforskjeller. Da kan nemlig partikler skilles ut og danne bunnfall eller et grumsete utseende, en helt naturlig prosess som imidlertid ikke er så lett å forklare forbrukerne som jo er blitt vant til at alt skal være klart og rent. Men som dermed går glipp av det lille ekstra i form av smak.

Caol Ila ble etablert allerede i 1846 og har holdt det gående uavbrutt frem til det for 30 år siden ble gjennomført en større renovasjon av hele anlegget. I dag selges Caol Ila både destilleritappet og som såkalt independent bottlings av Gordon & MacPhail, Murray McDavid, Adelphi, Signatory og William Maxwell. Fra sistnevnte er en 11 år gammel cask strength-utgave tilgjengelig. Caol Ila Dun Bheagan Vintage Bottling 12 Years Old Cask Strength (20420) en meget elegant Caol Ila som må blandes ut med vann for å kunne drikkes. Da får du frem enda mer av det delikate frukt- og røykpreget, samtidig som du kan nyte den til røykt fet fisk. En spennende kombinasjon.

Destilleritappete utgaver av Caol Ila:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen