Les alt om en av åre største delikatesser -  rakefisk

Det kjennes når rakefisken bæres inn på bordet - lukten er elsket av mange og forhatt av nesten like mange. Les alt om en av våre største delikatesser her.
Redaksjonen
01 Desember 2007 - 01:02

Noe duft vil nok alltid følge med når du serverer rakefisk, men du kan finne alle varianter fra de forskjellige produsentene.

Årlig arrangeres det en stor rakefiskfestival på Fagernes som samler tusenvis av ihuga rakefiskfrelste, såvel som nyskjerrige og noviser.
 
Rakefisken er et håndverksprodukt som har fått merkebeskyttelse av Matmerk med det Spesialitet-godkjente produktet "Rakfisk fra Valdres".
Ved å klikke på lenkene under finner du en rekke flotte artikler om den velduftende spesialiteten, samt gode drikkeforslag.
 
Se også Apéritif sin store julemeny for god inspirasjon til andre tradisjonelle og nye juletradisjoner og retter!
Artikler om rakefisk
Rakefisken er like høyt elsket som den er forhatt. At den er en av våre mest kostbare matskatter, er hevet over enhver tvil. Prøv å elske, du også, hvis du fortsatt er tvilende.
Rakefisk skal lukte vondt, mener noen. Det er ikke riktig. Den skal lukte lett syrlig og modent, men likevel friskt som en godt lagret ost.
 
En av de mest særegne matspesialitetene her til lands har så klart sin egen festival, og den årlige Rakefiskfestivalen på Fagernes arrangeres den siste helgen i oktober.
 
Tradisjoner er viktige å holde på, men av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer de på nye måter. Prøv bare oppskriftene på rakefisk selv.
 
Ringerikserter fikk i 2004 sin velfortjente opprinnelsesbeskyttelse. Denne ertesorten er Norges eldste jordbruksvare som fremdeles dyrkes. På Ringerike er den fortsatt fast tilbehør til bondekost som lutefisk og rakefisk, men er klar for nye partnere.
Selv om Sole Hotel ligger kloss inntil Krøderen, er raksik et nytt bekjentskap for kjøkkensjef Ole Stoltenberg.
Oppskrifter med rakefisk
 
Se Apéritif sin store kokebok for flere oppskrifter.
 
Drikke til rakefisk
Hva du har i glasset er viktig, ikke minst når det serveres rakefisk. Nedenfor finner du en rekke gode tips til hva du skal drikke til denne herlige delikatessen.
 
Mild rakefisk
Rakefisk kan være veldig forskjellig når det gjelder modning.
 
Til den ikke altfor modne rakefisk trengs det et friskt og fruktig juleøl med ikke for markant bitterhet, og som naturlig tilbehør passer det utmerket med en myk og elegant akevitt:
• Hansa Juleøl 4,7 %
• Lundetangen Juleøl 4,7 %
Champagne og hvitvin
Enda deiligere til er en fruktig og litt rund champagne, alternativt en med modnere aromaer:
For den som ikke ønsker bobler, fungerer det også med en hvitvin med lett restsødme og god syre:
 
Men også en tørr og fyldig hvitvin er deilig til:
Godt moden rakefisk
Har du derimot en skikkelig moden rakefisk duger det bare med et fyldig juleøl med fin friskhet og fruktighet samt en fyldig akevitt med en del sødme.
 
Prøv gjerne
 
Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om.

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er ølene vi drakk mest av i 2021
+
Klubb

Dette er ølene vi drakk mest av i 2021

Særlig én ølstil står stødig gjennom det siste året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

10 av 66 øl skårer 90 poeng - det er bare å finne frem ølglassene
+
Tester
Test av øl i basis, BU og TU januar 2022

10 av 66 øl skårer 90 poeng - det er bare å finne frem ølglassene

For det er virkelig mye å glede seg til. Noen av ølene vil få deg til å ønske peiskos året rundt, mens andre får deg til å lengte etter sommer og sol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Torsketunge møter spansk hvitvin til et av vinterens gastronomiske høydepunkter
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Torsketunge møter spansk hvitvin til et av vinterens gastronomiske høydepunkter

Torsketunga er et pluss med stor P under skreisesongen og noe av det hyggeligste å servere. Gjør som meg og by gjestene på tunger som forrett med en av de mest mineralske albariñoene jeg har smakt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje
Dagens rett
Skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje

For noen er dette årets desiderte høydepunkt, for andre er det en øvelse på linje med lutefiskritualet. Sørg for å teste mølje nå mens skreien er på sitt beste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er ølene vi drakk mest av i 2021
+
Klubb

Dette er ølene vi drakk mest av i 2021

Særlig én ølstil står stødig gjennom det siste året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

10 av 66 øl skårer 90 poeng - det er bare å finne frem ølglassene
+
Tester
Test av øl i basis, BU og TU januar 2022

10 av 66 øl skårer 90 poeng - det er bare å finne frem ølglassene

For det er virkelig mye å glede seg til. Noen av ølene vil få deg til å ønske peiskos året rundt, mens andre får deg til å lengte etter sommer og sol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gjør litt stas på restene etter helgens rekekos
Dagens rett
Smørbrød med urtemarinerte reker

Gjør litt stas på restene etter helgens rekekos

Har du ikke rester, kan du fint bruke fryste reker. Eller annen sjømat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når italienerne lager omelett, er det mer enn eggknusing som skal til
Dagens rett
Frittata italiensk omelett

Når italienerne lager omelett, er det mer enn eggknusing som skal til

Omelett på italiensk vis innebærer som regel både ekstra god ost og friske grønnsaker. Med soltørkede tomater blir den ekstra fargerik.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Torsketunge møter spansk hvitvin til et av vinterens gastronomiske høydepunkter
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Torsketunge møter spansk hvitvin til et av vinterens gastronomiske høydepunkter

Torsketunga er et pluss med stor P under skreisesongen og noe av det hyggeligste å servere. Gjør som meg og by gjestene på tunger som forrett med en av de mest mineralske albariñoene jeg har smakt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her