Rieslingfeber

Mens fotballfansen er mest opptatt av glassene med det lysbrune skummende innholdet, benytter vi VM-anledningen til å fokusere på Tysklands hvite gull.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Riesling er utvilsomt Tysklands vinmessige styrke. Og druen er hottere enn noensinne. Etter at den har vært mange vininteressertes favoritt lenge, har forståelsen for rieslings unike karakter nå bredt seg enda lengre ut i befolkningen. Selv om mange fortsatt holder seg til halvtørr riesling i boks, er kvaliteten også for den økende. Stadig flere kooperativer og store vinhus som tidligere sendte relativt uinteressant vin ut på markedet i store mengder, har tatt seg i kragen og leverer bedre varer enn noensinne. Og med den strålende 2005-årgangen på vei inn, har rieslingfans på alle nivåer god grunn til å glede seg.

En av de første smakebitene byr J. Bäumer Weinkellerei i Rheingau på med sin J. Bäumer Riesling Classic 2011 (20051) . Og den er rett og slett utrolig god tatt prisen i betraktning. Og en meget god introduksjon til rieslingparadis for den som tidligere har oppholdt seg i boksverden. Nydelig rieslingkarakter som i ungdommen betyr sprø grønne epler og sitrus, fine syrer og behagelig prikking på tungen (litt gjenværende CO2).

Selv om riesling dyrkes i alle Tysklands vinregioner, hadde Rheingau høyest status historisk.
Og med det store utvalget av god Rheingau-riesling vi har her til lands, er det ingen grunn til å forlate regionen med de optimalt beliggende vinmarkene - i alle fall ikke denne gangen.

Weingut Georg Breuer er representert med ikke mindre enn tre viner i fullsortiment, men det er de to "kommunevinene" Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2008 (6331) og Breuer Rauenthal Estate Riesling 2008 (20861) som er mest interessante. De er nemlig begge uttrykk for og en smakebit på det beste fra Rheingau. Rüdesheim er slank og kjølig i stilen mens Rauenthal er åpnere og rundere. Felles er en svært tydelig mineralkarakter. En flott introduksjon til Rheingaus aller beste vinmarker Rüdesheim Berg Schlossberg og Rauenthal Nonnenberg .

En av de mest historiske vinmarkene som er blitt synonymt med riesling i andre deler av verden er (Schloss) Johannisberg. Her - øverst i Rheingau-åsen - har det vært dyrket vindruer i mer enn 900 år og er dermed den eldste rieslingvingården i verden. Slottet og dets vinmarker som nå eies av Oetker-familien (de med pizzaene), har vært gjennom en betydelig oppgradering.

Det betyr blant annet at fatmodning også her (som hos Breuer) er tilbake. Lenge har riesling og ståltank vært uatskillelige, men i henhold til tradisjonen fikk alltid vinen modne i fat. Men det er altså ikke snakk om nye fat, derimot velbrukte utgaver hvis eneste oppgave er å gi vinen mikroskopiske mengder med oksygen for dermed å forberede seg på et langt liv innelukket i flaske. Og stor lagringsevne er nettopp en av rieslings styrker.

Schloss Johannisberger Riesling Rotlack 2004 (34226) er en usedvanlig flott riesling som helst ikke burde hete kabinett siden det er et noe belastet begrep fra den foreldete tyske vinloven (druekvaliteten som inngår i vinen er dessuten langtover kabinett-nivå). Men vinen snakker for seg selv. Nydelig frukt og fantastisk syre som gir løfter om et liv langt inn på 20-tallet. Og når denne vinen erstattes av 2005, blir ord fattige. Selv om den har 15 gram restsukker, og dermed tilhører kategorien halvtørr, føles den knusktørr, og det er takket være syren. I tillegg byr 2005 på en utrolig renhet. Og det er en egenskap som skaper et perfekt utgangspunkt for riesling.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen