Drikke
Nervi: Flott introduksjon til det andre Piemonte

Nervi: Flott introduksjon til det andre Piemonte

Nebbiolo må ikke nødvendigvis gi en vin for lang lagring. Det gir denne en god forsmak på.
06 Februar 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nervi Spanna dei Ginepri 2010 (3199) er en parfymert og sødmefylt vin med fint krydderpreg, god syre og lett tanninbitt. En herlig vin til kalv, svin, spekemat og pasta. Perfekt til italienskinspirerte måltider.

Delvis norskeid

Til å være ren nebbiolo fra Gattinara er den veldig gunstig priset. Det skyldes at den har kortere fatlagring enn minstekravet (12 måneder) for Gattinara. Dessuten at den er satt sammen av druer fra flere vinmarker, og primært druer som ikke ville gi vin for lengre fatopphold. Ukens vin bærer også derfor det ubestemmelige navnet DOC Coste della Sesia, som er en relativt ny, men også udifferensiert DOC, på fattige 46 hektar.

I denne sammenhengen betyr dette ingenting. For produsenten Nervi som siden i fjor har norske investorer i ryggen, sitter nemlig på noen av de fremste skattene i Gattinara: Øverst rager vinmarken Molsino, men også Valferana, Garavoglie og Casacce som alle gir druer til ukens vin, og som alle ligger høyt i landskapet.

Parfymert stil

Selve vinnavnet krever også en forklaring. Spanna er det lokale navnet på nebbiolo og «dei Ginepri» spiller på det lille huset på toppen av Molsino-vinmarken som er omgitt av einer (ginepri på italiensk).

Les vurderingen av Nervis gattinara-er

Vinmarkene i Gattinara kjennetegnes av sandjordsmonn med innslag av vulkansk stein, leire, kalk og jern. Dette gir sammen med forskjellene mellom dag- og nattemperatur, nebbiolo med mye parfyme, stor saftighet, godt mineralpreg og fine slanke tanniner. Vinstilen kan feilaktig bedømmes som lett og derfor mindreverdig (sammenlignet med barolo og barbaresco).

Les mer om nebbiolo fra sandjordsmonn

Gattinara-viner har veldig godt lagringspotensial og var på 1800-tallet mer ettertraktet enn all annen Piemonte-vin.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her