Rimelig introduksjon til Piemonte

Rimelig introduksjon til Piemonte

Nebbiolo må ikke nødvendigvis gi en vin for lang lagring. Det gir denne en god forsmak på.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Nervi Spanna dei Ginepri 2010 (3199) er en parfymert og sødmefylt vin med fint krydderpreg, god syre og lett tanninbitt. En herlig vin til kalv, svin, spekemat og pasta. Perfekt til italienskinspirerte måltider.

Delvis norskeid

Til å være ren nebbiolo fra Gattinara er den veldig gunstig priset. Det skyldes at den har kortere fatlagring enn minstekravet (12 måneder) for Gattinara. Dessuten at den er satt sammen av druer fra flere vinmarker, og primært druer som ikke ville gi vin for lengre fatopphold. Ukens vin bærer også derfor det ubestemmelige navnet DOC Coste della Sesia, som er en relativt ny, men også udifferensiert DOC, på fattige 46 hektar.

I denne sammenhengen betyr dette ingenting. For produsenten Nervi som siden i fjor har norske investorer i ryggen, sitter nemlig på noen av de fremste skattene i Gattinara: Øverst rager vinmarken Molsino, men også Valferana, Garavoglie og Casacce som alle gir druer til ukens vin, og som alle ligger høyt i landskapet.

Parfymert stil

Selve vinnavnet krever også en forklaring. Spanna er det lokale navnet på nebbiolo og «dei Ginepri» spiller på det lille huset på toppen av Molsino-vinmarken som er omgitt av einer (ginepri på italiensk).

Les vurderingen av Nervis gattinara-er

Vinmarkene i Gattinara kjennetegnes av sandjordsmonn med innslag av vulkansk stein, leire, kalk og jern. Dette gir sammen med forskjellene mellom dag- og nattemperatur, nebbiolo med mye parfyme, stor saftighet, godt mineralpreg og fine slanke tanniner. Vinstilen kan feilaktig bedømmes som lett og derfor mindreverdig (sammenlignet med barolo og barbaresco).

Les mer om nebbiolo fra sandjordsmonn

Gattinara-viner har veldig godt lagringspotensial og var på 1800-tallet mer ettertraktet enn all annen Piemonte-vin.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Nervi Spanna dei Ginepri 2010

Produsent:
Nervi
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
319901
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen