Drikke
Rimelig smak av storhet

Rimelig smak av storhet

Denne vinen konkurrerer med de store syrahene fra Rhône, men til en langt lavere pris.
01 September 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Texier Brézème Côtes du Rhône 2009 (93035) har både en veldig god og kjølig syrahkarakter i form av mørke syrlige bær i tillegg til veldig gode jordsmonnstoner. Stor konsentrasjon, friskhet og fasthet. En imponerende vin i sin prisklasse som tåler fint 8-10 år, men som smaker veldig godt etter en tur i karaffelen i dag, til gode retter med okse eller lam.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tidligere ettertraktet
Vinen er en sjelden fugl ikke bare her, men også lokalt. Det finnes nemlig ikke så mange produsenter i denne lille, ukjente appellasjonen, Brézème, rett sør for Valence, i den sørlige delen av Nord-Rhône. På den andre siden av elva ligger langt mer berømte Cornas, kjent for sine kraftige syraher.

Men at også Brézème kan by på stor kraft er vår vin et veldig godt bevis på. Og Eric Texier er fremste eksponent for dette området. Det var for øvrig han som på 1990-tallet innså at området gjennom studier av gammel vinlitteratur hadde et uutnyttet potensial. De eldste referansene til Brézème-vin er fra 1422. Ved midten av 1800-tallet var vinene herfra like ettertraktete som de fra Hermitage. De sørvendte Brézème-skråningene med leirholdig kalkjord byr nemlig på utmerkete forhold for dyrking av kvalitetsdruer. Men vinlusa og to kriger tok til slutten knekken på det meste av vinmarker.

Appellasjonen omfatter bare 22 hektar, hvorav 18 er dyrket i dag. Dermed vil den aldri kunne bli annet enn et sidesprang, om enn et veldig interessant et, i den mektige Rhône-dalen.

Balansert alkohol
Selv om Brézème ligger på grensen til Sør-Rhône, og høyden over havet "bare" er 300 meter, er klimaet kjølig. Det er takket være kalde viner fra Vercors-platået rett øst. Dessuten gjør Mistral-vinden seg sterkt gjeldende 100 dager i året. Derfor holder vinene 13 prosent alkohol, noe som i dag er en sjeldenhet på denne breddegraden.

Vår vin er for øvrig Texiers "enkleste" røde fra denne appellasjonen, laget av druer fra relativt unge vinstokker, 10-15 år gamle, og det av naturlige årsaker. Det fantes nemlig ikke så mye igjen i Brézème da Texier kom dit. Men han kom over en parsell med mer enn 60 år gamle vinstokker som han falt pladask for. Den heter Domaine de Pergault Vieilles Vignes og kommer i BU i november. I tillegg lager han en hvit utgave av druen roussanne som kommer i spesialpolene i september.

Naturlig vinmaking
Texier har til tross for sin ingeniørbakgrunn, en veldig naturlig tilnærming i sin vinfremstilling. Han er på vei til å gå over til biodynamisk dyrking i flere av sine parseller, han bruker kun druenes egne gjærsoppflora og lar vinene i stor grad lage seg selv uten pumping eller klaring. Han filtrerer dem heller ikke. Eikebruken er forsiktig, med maksimalt 10 prosent ny eik. Og svovel brukes det så lite som mulig av.

Texier har en veldig spesiell historie all den tid han forlot en lysende ingeniørkarriere i voksen alder for å starte på ny med ønologistudier. Han jobbet for kjente navn som Jean-Marie Guffens i Burgund og begynte sakte men sikkert å bygge opp en form for negociantvirksomhet siden det var både vanskelig og kostbart å kjøpe egne vinmarker. I ettertid har han gjort det også. Virksomheten er spredt på tre ulike vinområder, Mâcon, Sør- og Nord- Rhône. Foreløpig er det altså bare Brézème-vinen og en annen usedvanlig lekker côtes-du-rhône fra Vaison la Romaine, Texier Côtes du Rhône Non Filtré 2009 (93034), som er tilgjengelig i BU. Dessuten en usedvanlig herlig Châteauneuf-du-Pape som også blir tilgjengelig i spesialpolene.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Slik bestiller du fra tilleggsutvalget
Det er ikke noe i veien for at du kan bestille den til ditt lokale polutsalg, men minstekvantum er gjerne seks flasker.

Du sender da en e-post til kundesenter@vinmonopolet.no og får deretter en bekreftelse på når varene kan hentes.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her