Drikke
Rødvin som smaker jul

Rødvin som smaker jul

Denne rødvinen har alt en julerødvin trenger.
Aase E. Jacobsen
21 Desember 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dom. Chaume-Arnaud Côtes du Rhône 2012 (94459) er fyldig og sødmefylt med mørke skogsbær og julekrydder, fin friskhet og bra tanniner. Et veldig godt følge til alt fra følge til julematen, så vel ribba som pinnekjøttet, samtidig som den er deilig å nippe til foran peisen eller i sofakroken – etter nok en førjulsdyst. For denne vinen kan du skaffe deg allerede i dag, all den tid den er tilgjengelig i så å si alle polutsalg.

Biodynamisk

Årets julevin er en vellaget côtes-du-rhône fra en god årgang og ikke minst en produsent som jobber samvittighetsfullt. 2009 er første årgang hvor hele vinproduksjonen til Valérie og Philippe Chaume-Arnaud er 100 prosent biodynamisk. Helt siden ønologutdannete Valérie overtok etter foreldrene i 1999 har hun og mannen lagt om til en mer naturlig drift med lavere avling som resultat. Det reflekteres i den gode konsentrasjonen allerede ved denne vinen som er deres «enkleste».

Stort potensial

Noe mer kompleksitet er det å spore iChaume-Arnaud Vinsobres 2011 (95201)som får druer fra noe eldre plantemateriale, og utelukkende fra vinmarker innenfor en spesielt fremhevet del (egen appellasjon siden 2004) i Sør-Rhône, altså på linje med storheter som Châteauneuf-du-pape og Gigondas. Vinsobres har ikke oppnådd samme anseelse, og vil neppe gjøre det heller, til det er historien altfor kort, men potensialet er der utvilsomt takket være et steinete jordsmonn og sørøstvendte vinmarker som balanserer soleksponeringen i dette veltempererte landskapet.

Chaume-Arnaud har slått seg sammen med 12 andre produsenter, deriblant Gramenon og Alary (som også er å få tak i her), som deler filosofi, under paraplyen Les Toqués des Dentelles, kalt opp etter den karakteristiske fjellkjeden, Dentelles de Montmirail, som skjærer seg gjennom landskapet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Chaume-Arnaud
Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her