Drikke
Rødvin som smaker jul

Rødvin som smaker jul

Denne rødvinen har alt en julerødvin trenger.
Aase E. Jacobsen
21 Desember 2011 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dom. Chaume-Arnaud Côtes du Rhône 2012 (94459) er fyldig og sødmefylt med mørke skogsbær og julekrydder, fin friskhet og bra tanniner. Et veldig godt følge til alt fra følge til julematen, så vel ribba som pinnekjøttet, samtidig som den er deilig å nippe til foran peisen eller i sofakroken – etter nok en førjulsdyst. For denne vinen kan du skaffe deg allerede i dag, all den tid den er tilgjengelig i så å si alle polutsalg.

Biodynamisk

Årets julevin er en vellaget côtes-du-rhône fra en god årgang og ikke minst en produsent som jobber samvittighetsfullt. 2009 er første årgang hvor hele vinproduksjonen til Valérie og Philippe Chaume-Arnaud er 100 prosent biodynamisk. Helt siden ønologutdannete Valérie overtok etter foreldrene i 1999 har hun og mannen lagt om til en mer naturlig drift med lavere avling som resultat. Det reflekteres i den gode konsentrasjonen allerede ved denne vinen som er deres «enkleste».

Stort potensial

Noe mer kompleksitet er det å spore iChaume-Arnaud Vinsobres 2011 (95201)som får druer fra noe eldre plantemateriale, og utelukkende fra vinmarker innenfor en spesielt fremhevet del (egen appellasjon siden 2004) i Sør-Rhône, altså på linje med storheter som Châteauneuf-du-pape og Gigondas. Vinsobres har ikke oppnådd samme anseelse, og vil neppe gjøre det heller, til det er historien altfor kort, men potensialet er der utvilsomt takket være et steinete jordsmonn og sørøstvendte vinmarker som balanserer soleksponeringen i dette veltempererte landskapet.

Chaume-Arnaud har slått seg sammen med 12 andre produsenter, deriblant Gramenon og Alary (som også er å få tak i her), som deler filosofi, under paraplyen Les Toqués des Dentelles, kalt opp etter den karakteristiske fjellkjeden, Dentelles de Montmirail, som skjærer seg gjennom landskapet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Chaume-Arnaud
Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her