Sært men godt

I serien sære druer fra Italia er nå turen kommet til schioppettino og tazzelenghe.
Aase E. Jacobsen
05 November 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Friuli skiller seg fra resten av Italia på mange måter. Årsakene er selvsagt historiske, siden det i alle henseender er kortere avstand til så vel Balkan som Østerrike enn til Rom. Lettest er det å spore i områdets tradisjonelle kjøkken, for her er det mye svin, animalsk fett (lardo... namnam) og poteter! Men også druene er tradisjonsrike.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Schioppettino og tazzelenghe er kanskje de aller mest særpregete, og som var i ferd med å forsvinne helt fra området etter vinlusas herjinger. Men i 1978 ble druene atter tatt inn igjen i varmen (les områdets vinlovgivning). Sistnevnte har noe høyere anseelse enn den første, og det til tross for navnet. Tazzelenghe betyr nemlig "noe som stikker på tungen", og umiddelbart høres det ikke veldig positivt ut. Schioppettino er ingen den pusekatt den heller, selv om den også er kjent under navnet ribolla nera, altså den svarte utgaven av ribolla gialla, en av Friulis beste hvite druer.

Dorigo Schioppettino 2007 (59940) gjør ikke skam på schioppettino med sitt gode bitt i smaken. Men duften er blomster- og urtepreget med modne røde bærtoner, ikke ulikt en nebbiolo. En herlig vin til litt fete retter med lyst kjøtt eller lam, gjerne fårikål.

Dorigo Tazzelenghe di Buttrio 2004 (59941) er i enda større grad et nebbioloalternativ, i hvert fall når vi snakker om barbaresco eller gattinara. Bærpreget er fyldig mykt og modent og støttes av flott syre og fine men ikke tøffe tanniner. Den tungestikkende evnen må nok ha vært noe druetypen hadde den gangen all rødvin ble gjæret sammen med stilkene, eller noe som kjennetegner den i dens første leveår. Etter fem år hvorav to år i franske fat, er i alle fall Dorigos versjon veldig harmonisk. Og et flott følge til lam, svin, kalv eller vilt som elg, gjerne med en del fedme i tilbehøret.

Og lardo (nesten 100 prosent rent fett) som du kan risikere å få en hel tallerken med - som forrett, på en av de lokale trattoriaene, er bare helt perfekt sammen med disse vinene.

Girolamo Dorigo har vinmarker to steder utenfor Friuli-hovedstaden Udine, i Buttrio og i Premariacco, noen kilometer fra grensen til Slovenia. Her dyrkes en lang rekke druer, også de internasjonale sortene som overtok scenen i området etter phylloxera. Felles for alle sorter under Dorigos regime er at vinmarkene ligger i skråninger med den for Friuli så typiske kalk- og leirjorden (mergel fra Eocene-tiden). De er dessuten svært tett beplantet, med om lag 10.000 planter pr hektar, hvilket sikrer veldig høy kvalitet på frukten, og et utbytte som er godt under en kilo pr plante.

Dorigo lager også en svært konsentrert utgave av refosco, en annen tradisjonsrik drue for det nordøstre Italia.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her