Drikke
Sats på 2010 fra Bordeaux

Sats på 2010 fra Bordeaux

Er du på jakt etter solide flasker å putte i kjelleren, er 2010-årgangen fra Bordeaux gode kandidater.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2013 - 14:30

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Disse vinene trenger lagring. Men det er ikke slik at de ikke kan nytes i dag. Moderne vinframstilling gjør selv en bordeaux i en slik forholdsvis klassisk og ikke minst fullblods årgang, tilgjengelig i ung alder. Men først etter en grundig runde i karaffel.

Godt utvalg

For tiden er det et godt utvalg av slike viner på polet. Bare til spesialpollanseringen er det kjøpt inn hele 133.000 flasker fra 2010. Sammenlignet med folketallet må det være verdensrekord i tilgang på denne flotte årgangen. 

Se de beste vinene fra spesialpollanseringen i desember

Den foreløpige toppen

Men 2010 er ikke bare tilgjengelig i de sju spesialbutikkene. Også i bestillingsutvalget, selv om prisene her ofte ligger høyere enn i spesialutvalget.

En av de aller beste uavhengig av utvalg er - ikke overraskende – Ch. Haut-Bailly 2010 (4239)

Jeg har ennå til gode å ha smakt skuffelser fra dette toppslottet i senere tid. Og prisen holder seg fortsatt i det gunstige leiet, så underlig det måtte høres ut for en vin til 1230 kroner. På spesialpolet er den 67 kroner billigere. For å få tak i denne vinen må du uansett bevege deg, siden den ikke er mulig å bestille lenger. 

Les mer om Haut-Bailly

Enda større prisforskjell mellom spesial- og bestillingsutvalgprisen er det for Ch. Cantenac Brown 2010 (8686) . Den koster 107 kroner mer om du er «hjemmesitter». Like fullt er dette et godt kjøp. Et veldig gunstig alternativ når Margaux-storheter som Ch. Palmer og ikke minst Ch. Margaux selv er utenfor rekkevidde.

Bra år for annenviner

Det gjelder også Ch. d'Issan 2010 (4237) . Begge er flotte uttrykk for denne kanskje mest elegante av alle Médoc-appellasjonene.

Les mer om Margaux

Eleganse gjelder også for annenvinen til Ch. Pichon-Longueville i Pauillac. Les Tourelles de Longueville 2010 (8687) er nemlig en liten perle til annenvin å være. I så gode årganger blir også «lillebror» svært lagringsdyktig, og selvsagt til en helt annen pris enn den store vinen. Når det er sagt, finnes nettopp denne i en veldig prisgunstig 2006-utgave. En flott vin som langt fra er drikkeklar, men som er nærmere målet enn 2010-ene.

Vær tålmodig

Men tilbake til 2010: Et knallkjøp er Pavillon de Léoville Poyferré 2010 (8661)  annenvinen til St. Julien-slottet Léoville-Poyferré, det mest robuste av Léoville-slottene. Her snakker vi konsentrasjon og lagringsdyktighet. Tenk bare på hvor tøff toppvinen herfra må være nå. I en like robust og svært så lagringsdyktig stil er Ch. Sociando-Mallet 2010. Dette slottet ligger nord for St. Estephe og er egentlig en såkalt cru bourgeois, men slottseieren «boikotter» denne kategorien.

Les mer om cru bourgeois

Ch. Sociando-Mallet har gjennom lang tid klart seg helt utmerket uten, og i 2010 demonstrerer den til fulle hvilken trøkk viner fra denne delen av Médoc kan by på. Men vær tålmodig – slik vin trenger virkelig lang tid i kjelleren for å oppleves «interessant».

Bestill vinen med en gang

Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her