Sauvignon i særklasse

Pouilly-fumé koster mer enn sancerre. Det er ikke alltid den er verd de ekstra kronene. Bortsett fra i dette tilfellet.
Aase E. Jacobsen
14 August 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pascal Jolivet er en magiker med sauvignon blanc-druen. Han er kanskje mest kjent for sin sancerre, men hans Jolivet Pouilly-Fumé 2007 (6205) holder minst like høy kvalitet. Og i 2007 er den faktisk å foretrekke fremfor sancerre'n. I hvert fall i øyeblikket.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Funn til matbordet
For 2007's store fasthet gjør Jolivet Sancerre 2010 (45118) smal slank og syreskarp, men likevel svært lovende vin med en kjølig eleganse. I 2006 hadde den i tillegg en kraft som plasserte den i en særklasse. Topp til sjømat med smørsaus. Og selvsagt chèvre.

Den vil imidlertid aldri bli så rik i mineralpreget som pouilly-fumé'en som allerede har løftet noe på sløret. Men det som gjør denne til slikt et funn for matbordet er den usedvanlig deilige og saftige fruktkarakteren. Kongekrabberettene dine kommer til å stortrives i selskap med denne vinen.

Kalkjordsmonnet
Forskjellen på de to vintypene er naturlig nok geografisk selv om avstanden er liten. Elven Loire skiller de to, og på den vestlige siden ligger Sancerre med sine 2600 hektar. Landsbyen Bué regnes som den beste, i hvert fall er kalkinnholdet i jordsmonnet svært høyt akkurat her. Dette er viktigste ingrediens i Jolivets utgave, men også vinmarker fra de høyestliggende (400 m.o.h.) områdene i vest med leir- og kalkjord samt ingrediensen silexjordsmonnet i øst som gir det karakteristiske røykpreget.

Jolivets vinmarker i Pouilly-Fumé ligger i landsbyene Les Loges, St. Andelain og Tracy. Førstnevnte er viktigst med sitt høye kalkinnhold i jordsmonnet. Så kommer St. Andelain med leire og kiselholdig jord samt Tracy med sand over kalk. For begge vinstilene kjører Jolivet en veldig naturlig linje med kun bruk av naturgjær, ekstra lang gjæringstid og modning på bunnfallet. Dette forklarer både kompleksiteten og raffinementet i vinene.

Velg med omhu
Årsaken til at pouilly-fumé er dyrere enn sancerre, er todelt. For det første er arealet og dermed produksjonen mye mindre (totalt 1000 hektar), og for det andre opplevde pouilly-fumé en hype fra slutten av 70-tallet og utover. Nærheten til Paris-markedet som siden midten av forrige århundre da sauvignon blanc inntok områdets vinmarker, har vært veldig viktig for vinstilens renommé. Pouilly-fumé'ens ekstra høye status hos franske restauranter gjør at forholdet har holdt seg selv om det slett ikke alltid er fornuftig.

Pouilly-fumé oppleves riktignok som mer mineralsk og intens enn sancerre, og har ord på seg for å kunne lagres lengre. På samme måte som sancerre er en lite homogen vintype, er heller ikke all pouilly-fumé like intenst mineralsk som man kunne forvente. Derfor gjelder det å velge disse vinene med omhu. Jolivet er altså en av de som ikke skuffer, verken på kort sikt eller om du skulle velge å legge noe flasker i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her