Sauvignon i særklasse

Pouilly-fumé koster mer enn sancerre. Det er ikke alltid den er verd de ekstra kronene. Bortsett fra i dette tilfellet.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pascal Jolivet er en magiker med sauvignon blanc-druen . Han er kanskje mest kjent for sin sancerre, men hans Jolivet Pouilly-Fumé 2007 (6205) holder minst like høy kvalitet. Og i 2007 er den faktisk å foretrekke fremfor sancerre'n. I hvert fall i øyeblikket.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Funn til matbordet
For 2007's store fasthet gjør Jolivet Sancerre 2010 (45118) smal slank og syreskarp, men likevel svært lovende vin med en kjølig eleganse. I 2006 hadde den i tillegg en kraft som plasserte den i en særklasse. Topp til sjømat med smørsaus. Og selvsagt chèvre .

Den vil imidlertid aldri bli så rik i mineralpreget som pouilly-fumé'en som allerede har løftet noe på sløret. Men det som gjør denne til slikt et funn for matbordet er den usedvanlig deilige og saftige fruktkarakteren. Kongekrabberettene dine kommer til å stortrives i selskap med denne vinen.

Kalkjordsmonnet
Forskjellen på de to vintypene er naturlig nok geografisk selv om avstanden er liten. Elven Loire skiller de to, og på den vestlige siden ligger Sancerre med sine 2600 hektar. Landsbyen Bué regnes som den beste, i hvert fall er kalkinnholdet i jordsmonnet svært høyt akkurat her. Dette er viktigste ingrediens i Jolivets utgave, men også vinmarker fra de høyestliggende (400 m.o.h.) områdene i vest med leir- og kalkjord samt ingrediensen silexjordsmonnet i øst som gir det karakteristiske røykpreget.

Jolivets vinmarker i Pouilly-Fumé ligger i landsbyene Les Loges, St. Andelain og Tracy. Førstnevnte er viktigst med sitt høye kalkinnhold i jordsmonnet. Så kommer St. Andelain med leire og kiselholdig jord samt Tracy med sand over kalk. For begge vinstilene kjører Jolivet en veldig naturlig linje med kun bruk av naturgjær, ekstra lang gjæringstid og modning på bunnfallet. Dette forklarer både kompleksiteten og raffinementet i vinene.

Velg med omhu
Årsaken til at pouilly-fumé er dyrere enn sancerre, er todelt. For det første er arealet og dermed produksjonen mye mindre (totalt 1000 hektar), og for det andre opplevde pouilly-fumé en hype fra slutten av 70-tallet og utover. Nærheten til Paris-markedet som siden midten av forrige århundre da sauvignon blanc inntok områdets vinmarker, har vært veldig viktig for vinstilens renommé. Pouilly-fumé'ens ekstra høye status hos franske restauranter gjør at forholdet har holdt seg selv om det slett ikke alltid er fornuftig.

Pouilly-fumé oppleves riktignok som mer mineralsk og intens enn sancerre, og har ord på seg for å kunne lagres lengre . På samme måte som sancerre er en lite homogen vintype, er heller ikke all pouilly-fumé like intenst mineralsk som man kunne forvente. Derfor gjelder det å velge disse vinene med omhu . Jolivet er altså en av de som ikke skuffer, verken på kort sikt eller om du skulle velge å legge noe flasker i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Jolivet Pouilly-Fumé 2007

Produsent:
Pascal Jolivet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
215,00 kr
Varenummer:
6205
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Pascal Jolivet Sancerre 2017

Produsent:
Pascal Jolivet
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire, Sancerre
Pris:
250,00 kr
Varenummer:
4511801
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen