Sensuell argentiner

Stor saftighet samt eleganse kombinert en tanke røffhet er kjennetegnet på ukens viner som matcher godt opprinnelseslandets viktigste eksportvarer - tango og mørt oksekjøtt.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Samtidig med at Nationaltheatret har suksess med de ibsenske gjengangere i tangodrakt - Tanghost - kan du skape den samme sensuelle spenningen på hjemmebane med argentinsk vin i glasset, saftig oksekjøtt på tallerkenen og sugende tango i cd-spilleren. Kanskje et tips til den forestående Valentinsdagen.

Uavhengig av tango og blodige biffer har Argentina oppnådd en eksotisk vinprofil. Selv om de klimatiske forholdene og vinstilen er ganske lik den vi finner på den andre siden av Andes-fjellene, nemlig i Chile, oppleves Argentina som mer spennende. De to siste årene har også Argentina vært det hurtigst voksende vinområdet i polets salgsstatistikk men er likevel bare vår åttende viktigste rødvinskilde. Naboen i vest er fortsatt tre ganger så stor.

Dramatisk landskap
Til felles har de to landene at inspirasjonen kommer fra Frankrike og Bordeaux som var ledende kvalitetsområde da franskmenn og italienere på slutten av 1800-tallet utvandret til Argentina. Mens Chile har konsentrert seg om de mest internasjonale av Bordeaux-druene, har Argentina skaffet seg et særpreg ved hjelp av de minst kjente som malbec.

Mens vinregionen Mendoza er mest kjent og dermed dominerer listen over leverandører til det norske markedet, er Cafayate mer enn 100 mil lenger nord, og landets nordligste vinregion, tilsvarende mindre kjent - i hvert fall for vin. Det dramatiske landskapet med høye fjell er imidlertid som en magnet på turister, noe som har vært gunstig for kjennskapen til områdets viner.

Druekarakteren i behold
Og nettopp høyde er stikkordet for Cafayate. Vinmarkene ligger ikke mindre enn 1700 meter over havet og det kompenserer for det faktum at vi er faretruende langt nord - i retning Ekvator. På Chile-siden av Andes-fjellene er det ved denne breddegraden kun ørken. Nedbørsmengden i Cafayate er heller ikke stor. Antall soldager er 350 og kun 50-200 mm regn pr år! Men ved hjelp av vann fra fjellene klarer vinbøndene å gi vinrankene tilstrekkelig med fuktighet. Jordsmonnet er stein- og sandholdig og dermed skrint. Den lave luftfuktigheten gjør at vinplantesykdommer er lite utbredt. Økologisk jordbruk får derfor stadig større utbredelse.

Aller mest kjent er Cafayate for sine hvite viner av druen torrontes som er unik for Argentina. Det er den store vekslingen mellom dag- og nattemperatur som gjør det mulig å dyrke hvitvinsdruer og samtidig oppnå gode syrer i vinen. Dette er forhold som også er gunstige for rødvinsdruer som dermed får et noe mer kjølig bærpreg enn der hvor forskjellene er mindre - som i Mendoza.

Michel Torino er en av de største i Cafayate med 700 hektar vinmarker og 5 millioner flasker. Stort volum til tross klarer denne produsenten å gi sine gunstige prisete rødviner særpreg og spesielt få frem de respektive druenes karakter.

Michel Torino Colección Malbec 2004 (47823) er derfor en flott representant for denne druen som her byr på all sin bærprakt av så vel røde som mørke søte bær samt et fint innslag av sjokolade. Stor saftighet, gode syrer og fine tanniner sammen med en innsmigrende bærsødme gjør den til en like super grillvin som kosevin.

Røffere
Storebror er Don David Malbec 2012 (47824) som har fått litt mer og lenger fatmodning uten at det legger noe slør over bær- og jordsmonnskarakteren. En god vin som imidlertid ikke er like sexy som sin lillebror men som likevel vil være perfekt til en saftig biff med favorittsausen din.

Michel Torino er en av få argentinske produsenter som har spesialisert seg på druen tannat som er langt mer vanlig i Uruguay. Også den en drue med lange tradisjoner fra Vest-Frankrike og som er mest kjent for sin intense farge og tøffe tanninstruktur. Michel Torino Colección Tannat 2005 (47825) følger opp begge forventningene. Tøffere og mer rustikk enn malbec'en men definitivt med mye karakter. Den trenger mer å jobbe med og er derfor ikke primært en kosevin. Prøv den til grytestekte kjøttretter med en del fedme.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen