Seriøs og prisgunstig

Seriøs og prisgunstig

Denne barberaen har både modning og karakter å by på – og det til en fin pris.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Du må opp i rundt 150 kroner for å få en barbera med noe annet enn bare frisk bærsaftighet. Selv i dette prisleiet er det ikke så mye karakter å finne. Trinchero Barbera d'Asti Superiore 2008 (92116) skiller seg ut ved både å ha særpreg og at den er tre-fire år eldre det meste som er på markedet.

Kul vin

Det er fordi produsenten Ezio Trinchero bevisst lar vinen ligge lenge. Betegnelsen «superiore» tilsier minst 14 måneders modning hvorav seks skal være i fat. Hos Trinchero er tiden i de tradisjonelle store fatene av slavonsk eik ett år og den påfølgende flaskemodningen varer til Ezio mener den er klar for markedet. Selve gjæringen foregår i sementtanker. Hvilket bidrar til et veldig tradisjonelt uttrykk.

Resultatet er en virkelig kul vin som er langt fra ferdig, og som fortsatt vil utvikle seg videre de neste fem årene. Fine lett utviklete aromaer med fine jordsmonnstoner, urter og krydder. Sødmefylt og innsmigrende med fin saftighet og myke slanke tanniner. En super vin til lam eller rike pasta- og polentaretter.

Oransjevin

Trincheros vingård ligger i den sørlige delen av det store området for Barbera d’Asti DOCG, i Agliano Terme, sør for Nizza Monferrato. Den har noen av de aller eldste barberavinmarkene i området. Vår vin kommer fra gårdens yngre vinmarker, rundt 20 år. Vigne del Noce derimot ble plantet på 1920-tallet og gir en vin det går gjetord om og som er ventet til Norge i 2004-årgangen til høsten.

Trinchero tilhører ellers den voksende gruppen av naturvinprodusenter og er representert med én hvitvin i denne kategorien, en såkalt oransjevin. Skallkontakt før gjæring gir en oransjelignende farge og setter samtidig mye preg på både duft og smak, ikke minst får vinen tanniner, noe som jo ikke er så vanlig for hvitvin. Den lange tiden i store eikefat etter gjæringen gir vinen mulighet til å utvikle seg videre.

Trinchero Bianco 2007 (10844) er en svært kraftig vin som faktisk trengte noe mer tid da jeg smakte den for et år siden. Fortsatt er den ganske tøff og krever smaksrike/fete retter med lam eller svin.
Trinchero driver som seg hør og bør økologisk og tilsetter ei heller gjær.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Trinchero Barbera d'Asti Superiore 2010

Produsent:
Ezio Trinchero
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
220,40 kr
Varenummer:
9211601
87 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Trinchero Bianco 2007

Produsent:
Ezio Trinchero
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
1084401
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen