Godbiter i pollisten
Server portvin på julaften eller gi bort som gave – her er tipsene

Server portvin på julaften eller gi bort som gave – her er tipsene

Det er ikke bare juledessertene som trives sammen med portvin. Den egner seg veldig godt under juletreet også.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2015 - 21:14

Portvin passer perfekt til julens søte gleder – alt fra riskrem via karamellpudding til peiskos.

Her er alle oppskriftene på juledessertene

POC-SRT.

Siden portvin ikke er en ensartet vintype, klarer du deg sjelden med én. Med mindre du satser på portvin av typen tawny.

Lær mer om hvordan de ulike portvinstypene blir til

Den har ofte en juleaktig karakter med nøtter og tørket frukt og er dessuten ferdig modnet når den tappes i flaske.

Minst sju år gammel

Poças Special Reserve Tawny gir aller best valuta for pengene. To hundre kroner ble for øvrig regnet som en veldig god pris også i 1998 da vi testet portvin. Noe som forteller mye om hvor lite disse vinene har økt i pris.

Se denne testen her

Poças' tawny gjør en veldig god jobb overfor de fleste juledesserter. Siden den ikke har noen aldersmarkering på etiketten, tilhører den en tawnykategori som ofte er rimelig priset, men som skjuler mange forskjeller.

Akkurat denne tilhører de fruktige typene, som likevel har god dybde med mye tørket og syltet frukt. Special Reserve innebærer for øvrig at den er en blanding av minimum sju år gammel vin og at vinen er godkjent av portvinsmyndighetene (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto).

Nesten 50 år i fat

I motsatt ende av kompleksitetsskalaen befinner Niepoort Tawny 30 Years Old seg. En portvin som har sin pris, men som samtidig er så vellagret at den dermed er sjelden vare. Den er så konsentrert at det holder med et lite glass, og her bør dråpene få all din oppmerksomhet. Den er som en dessert i seg selv. En stor opplevelse – som alltid med Niepoorts portviner.

Det er også høstens nyheter av virkelig gammel portvin. Kopke Colheita 1966 og Poças Colheita 1967 er begge to virkelige lekkerbiskener som har godgjort seg på fat i nesten 50 år. Colheita er en tawny fra én enkelt årgang og har samme krav til minstetid i fat. Men det er først etter noen tiår at det begynner å bli fart i sakene.

Den første av de to femtiåringene er litt rundere i stilen med mørkere aromaer som kakao og sjokolade, og den siste er slankere og nærmer seg gammel madeira rent aromamessig med syrlig og læraktig karakter.

Se alle de andre gode portvinene som er å få tak i

Vil du ha tips om flere godbiter, registrer deg for å motta gratis nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her