Godbiter i pollisten
Server portvin på julaften eller gi bort som gave – her er tipsene

Server portvin på julaften eller gi bort som gave – her er tipsene

Det er ikke bare juledessertene som trives sammen med portvin. Den egner seg veldig godt under juletreet også.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2015 - 22:14

Portvin passer perfekt til julens søte gleder – alt fra riskrem via karamellpudding til peiskos.

Her er alle oppskriftene på juledessertene

POC-SRT.

Siden portvin ikke er en ensartet vintype, klarer du deg sjelden med én. Med mindre du satser på portvin av typen tawny.

Lær mer om hvordan de ulike portvinstypene blir til

Den har ofte en juleaktig karakter med nøtter og tørket frukt og er dessuten ferdig modnet når den tappes i flaske.

Minst sju år gammel

Poças Special Reserve Tawny gir aller best valuta for pengene. To hundre kroner ble for øvrig regnet som en veldig god pris også i 1998 da vi testet portvin. Noe som forteller mye om hvor lite disse vinene har økt i pris.

Se denne testen her

Poças' tawny gjør en veldig god jobb overfor de fleste juledesserter. Siden den ikke har noen aldersmarkering på etiketten, tilhører den en tawnykategori som ofte er rimelig priset, men som skjuler mange forskjeller.

Akkurat denne tilhører de fruktige typene, som likevel har god dybde med mye tørket og syltet frukt. Special Reserve innebærer for øvrig at den er en blanding av minimum sju år gammel vin og at vinen er godkjent av portvinsmyndighetene (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto).

Nesten 50 år i fat

I motsatt ende av kompleksitetsskalaen befinner Niepoort Tawny 30 Years Old seg. En portvin som har sin pris, men som samtidig er så vellagret at den dermed er sjelden vare. Den er så konsentrert at det holder med et lite glass, og her bør dråpene få all din oppmerksomhet. Den er som en dessert i seg selv. En stor opplevelse – som alltid med Niepoorts portviner.

Det er også høstens nyheter av virkelig gammel portvin. Kopke Colheita 1966 og Poças Colheita 1967 er begge to virkelige lekkerbiskener som har godgjort seg på fat i nesten 50 år. Colheita er en tawny fra én enkelt årgang og har samme krav til minstetid i fat. Men det er først etter noen tiår at det begynner å bli fart i sakene.

Den første av de to femtiåringene er litt rundere i stilen med mørkere aromaer som kakao og sjokolade, og den siste er slankere og nærmer seg gammel madeira rent aromamessig med syrlig og læraktig karakter.

Se alle de andre gode portvinene som er å få tak i

Vil du ha tips om flere godbiter, registrer deg for å motta gratis nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her