Mat
Slik lager du verdens beste majones til rekene

Slik lager du verdens beste majones til rekene

Ferske reker blir himmelske med hjemmelaget hvitløksmajones. Her får du to forskjellige oppskrifter på aioli.
11 Juli 2018 - 12:12

Lettvint selv om du nok må investere i litt (rå) muskelkraft. Men da kan du nyte rekene med egnet drikkefølge med ekstra god samvittighet etterpå.

Hvitløksmajones er av industrien introdusert som vanlig majones med smak av hvitløk, men det er ikke riktig. Alioli (spansk) eller aioli (franske) betyr rett og slett hvitløk og olje, og det er det den skal smake, ikke først og fremst eggeplomme!

I Spania lages alioli mange steder fortsatt på gamle måten, altså med bare hvitløk og olje, selv om den stadig oftere lages med eggeplommer. Og en tapasbar kan vurderes etter smaken på aliolien.

En dråpe av gangen
Skal du lage ekte alioli, er det viktig at hvitløken er så fersk og sprø som mulig. Og du må bruke mye armkraft og en morter for at resultatet skal bli vellykket.

For hvitløken skal knuses til den skummer, så tilsettes oljen dråpevis, og kun en dråpe av gangen. Da er den blitt luftig og kremaktig. Men selvsagt ikke så jevn og stiv som en majones med eggeplommer. Som dessuten er litt mildere.

Hvitløk er tingen
Vil du ha majonesen så mild som mulig, kan du koke hvitløksfeddene i flere runder med vann. For deretter å avkjøle dem og så lage aiolien (som de fleste kaller den), men da med eggeplommer. Denne metoden er velegnet når du ikke har tilgang på helt fersk hvitløk.

Hvitløksmajones brukes i hele Middelhavsområdet. Men fremgangsmåten er noe forskjellig. Spania skiller seg mest ut med sin enkle versjon, mens franskmennene ofte bruker flere ingredienser. Her får du oppskriften på to veldig ulike versjoner, som begge smaker veldig godt til de ferske rekene.

De norske er salte
Norske reker skiller seg mye fra dem du får servert lenger sør i Europa. Artsforskjeller er det selvsagt flere av, men den viktigste er likevel at de norske rekene er relativt salte.

Lær mer om reker her

På de neste sidene finner du drikkeforslag og oppskrifter

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her