Drikke
Sherry til peiskosen

Sherry til peiskosen

Tørr sherry er ikke bare utmerket matvin, men gjør seg også foran peisen. Må det være søtt, finnes det også gode sherryer som er det.
Aase E. Jacobsen
21 November 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nå når peisen tas i bruk igjen, kommer også lysten på vellagret hetvin. De fleste tenker imidlertid på portvin eller til nød madeira når vin til peiskosen er tema. Sherry har en tendens til å komme i bakgrunnen.

Med gurustatus

Det er det all grunn til å gjøre noe med så lenge det finnes så gode produkter som de fra Emilio Lustau. Denne produsenten har i «alle år» hatt en form for gurustatus, og det er fortjent for her er det ingen lettvinte løsninger.

Les mer om Emilio Lustau

Det er særlig Almacenista-konseptet som har gjort Lustau så berømt i vinkretser. Og den nyankomne Lustau Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlúcar (8886)er en virkelig lekkerbisken for sherryelskeren.

Fantastiske matviner

Da tenker jeg altså ikke på dem som nipper søt sherry fra slepne småglass, men derimot alle som har oppdaget hvilken fantastisk vin sherry egentlig er.

Les mer om sherry

Denne manzanilla pasada, en manzanilla som akkurat har mistet florlaget, er mer en matvin enn en peiskosvin. Det er for så vidt også den svært komplekse og dype, men fortsatt like tørre, Lustau Oloroso Pata de Gallina (8951). Den er interessant også til viltretter og tørket kjøtt. Betydelig yngre i karakteren, men likefullt et veldig godt uttrykk for sin stil, og et flott alternativ til champagne er Lustau Puerto Fino Solera Reserva (8888).

Les om de forskjellige sherrytypene

Søt sherry er egentlig ikke min greie, men jeg har alltid bøyd meg i støvet for Lustau East India Solera (8889), som er Lustaus løsning for både klassisk peiskos og ikke minst julekos. Den bærer sødmen veldig godt.

Løfter sausen

Deres «sirupvin», Lustau Pedro Ximénez VORS 30 YO (8887), har jeg problemer med å svelge, til det er den for søt, men som ingrediens i matlaging er den helt fantastisk. Noen dråper i viltsausen løfter den til himmelske høyder.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her