Sjefen for det søte

Når sødme pakkes inn på en så fortryllende måte som her, er det helt umulig å si nei. Den er dessuten avhengighetsdannende.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og det selv for den som insisterer på "tørr hvitvin". For Mosel-produsenten Willi Schaefer behersker til fulle det å lage viner med mye restsukker som likevel ikke oppleves "søte".

Det hele takket være den flotte syren som oppnås, spesielt for Riesling Graacher Domprobst Auslese 2005 (34363) som gir en balanse av de ekstreme. Og vinen er desslike. Ekstremt ung i øyeblikket og ekstremt rik. Og samtidig fantastisk frisk. En drøm for kjelleren, for denne vinen kan følges lenge. Og den holder mye lenger enn de fleste av oss som i dag vet å (samt kan) sette pris på et glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Himmelen neste
Den finnes også i en "light"-utgave,  Willi Schaefer Riesling Graacher Domprobst Spätlese 2007 (61268), som har mange av de samme egenskapene, bare ørlite mindre av alt. Men i dag en lettere vin å bruke i matsammenheng all den tid den har noe mindre sødme.

Vinmarken Domprobst gir noe av den lekreste og mest kjøttfulle frukten som tenkes kan, men Willi Schaefer har også parseller i Himmelreich som omkranser Domprobst. Som resulterer i en noe slankere og mer "grønt eple"-preget stil. Men Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2005 (47620), Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007 (47622) og Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2007 (56996) er like fullt svært så imponerende viner med veldig godt lagringspotensial. Himmelen er neste stasjon etter dette.

Best med mye sol
Begge vinmarkene kjennetegnes av blåskifer, og relativt dyp jord. De nyter godt av grunnvannet som her ligger ganske høyt. Det gjør at plantene her tåler ekstra mye tørke. Og dermed produserer ekstra god vin i svært solrike år.
 

Willi Schaefer-vingården som drives av pappa Willi og sønnen Christoph, teller bare 3,5 hektar i Graach og Wehlen. Selv om det høres altfor lite ut tatt i betraktning det lave utbytte disse bratthengene gir (35.000 flasker) så understrekes det at denne størrelsen er perfekt for å kunne gi full oppmerksomhet til hver vin. Og likevel er prisene så vidt lave, og for enkelte viner sågar lavere enn i Tyskland. Det kan vi delvis takke norske alkoholavgiftene for, for disse fantastiske vinene ligger på 7,5-8 prosent.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen
+
Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen

Cabernet franc er en av de mest underkjente og misforståtte druesortene som er spesielt interessant fra Chinon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 3

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig anti pasti fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinkurs: Lær om champagne

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her