Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Sjeldent røverkjøp

Uruguay er ikke akkurat top of mind blant vinproduserende land men ukens vin demonstrerer til fulle at landet har potensial.
Redaksjonen
26 Oktober 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cisplatino Tannat Merlot 2004 (43534) er intet mindre enn en imponerende vin til prisen. Denne tankgjærete vinen har en svakt utviklet duft med fine parfymerte bærtoner, også skogsbær og krydder. Smaken er saftig og krydret med fine syrer og bløte men likevel tydelige tanniner, godt tannatpreg, fin bitterhet mot slutten, noe mokka i finishen, sitter godt og lenge. En nydelig høstvin til lettere viltgryter, gjerne med elg, samt det meste innen lam. Den er veldig god nå, men tåler klart å ligge et par år. Selv om merlot mykner vinen, er det nok tannat til å sikre vinen et visst liv. Og det er som kjent ordet tannin som har gitt navn til denne druen.

Produsenten bak dette røverkjøpet heter Pisano. Selv om tannat er hoveddrue på den røde side, er eksperimentviljen stor. Pisano lager sågar pinot noir, men hele produksjonen selges til én kunde, og det i Sveits! Foreløpig tilbys to andre rødviner til norske ganer. En cabernet sauvignon og en syrah. Río de los Pájaros Cabernet Sauvignon Reserve 2005 (43535) er vesentlig bløtere og mer sødmefylt i frukten enn Cisplatino men bra syre, tanniner og noe bitterhet balanserer sødmen ganske godt. En litt spesiell cabernet som passer best til litt rustikke kjøttretter.

Pisano er fransk i sin tro nå det gjelder eik. Deres viktigste portefølje av éndrueviner, RPF, tilbringer et år i brukt fransk eik. Pisano RPF Syrah 2004 (43545) representerer porteføljen godt. Duften er ung og litt lukket men med litt lufting byr den på mye bjørnebær, jordsmonn og noe fat. Anslaget er bløtt med fin bærsødme, innslag av lakris, bra syrer og tanniner, sitter veldig lenge med jordsmonn, krydder og lett animalskhet i finishen. En flott viltvin til en god penge som er deilig nå men som vil kunne utvikle seg videre i minst tre år.

Om Uruguays viner skiller seg fra resten av kontinentets til dels søtladne frukt, gjør Pisano det i enda større grad. Den familiestyrte vingården er nemlig svært liten i søramerikansk målestokk. De opprinnelige 15 hektar som ligger i vinområdet Progreso rett utenfor hovedstaden Montevideo, har nylig fått følge av like mange. 30 hektar er faktisk gjennomsnittet for landets rundt 300 vingårder (mens de fleste er under 5 hektar), hvilket betyr at den totale produksjonen ikke er særlig større enn det som går med innenlands. Uruguayerne nyter nemlig sin vin med glede og har i dag et pro capita-konsum som er høyere enn franskmennenes. Og det er fra Frankrike vingleden kommer.

Uruguay fikk som sine naboland innvandrere fra Frankrike og Italia på 1800-tallet og fortsatt er druene de brakte med seg sterkt representert i vinmarkene. Heldigvis kan vi si, for disse druene og særlig tannat bidrar til å gi landets viner et klart særpreg som skiller seg resten av kontinentets. Spesielt er tannat vellykket siden den har tilpasset seg svært godt landets klima. Det er nemlig temperert med sterk innflytelse fra havet og den mye omsungne Rio de la Plata med til dels mye nedbør om vinteren. Omtrent som i Sørvest-Frankrike, tannats vugge. Så var det også franske baskere som tok med seg denne særpregete og ikke alltid like villige druen til Uruguay. Så er da også baskere kjent for å ikke gi seg så lett.

Til forskjell fra naboene er det ikke nødvendig med kunstig vanning i Uruguay, ei heller syrejustering. Derfor kan også Pisano by på et bredt utvalg av musserende viner laget på klassisk måte - men de er forbeholdt de livsglade uruguayere.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise
Ukens kake
Rødbet-snurrer med pistasjnøtter

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise

Rosafargen er så naturlig som den kan bli. Rødbeter kan nemlig brukes til mer enn sylting.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset
Godbiter i pollisten

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her