Sjeldent røverkjøp

Uruguay er ikke akkurat top of mind blant vinproduserende land men ukens vin demonstrerer til fulle at landet har potensial.
Redaksjonen
26 Oktober 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cisplatino Tannat Merlot 2004 (43534) er intet mindre enn en imponerende vin til prisen. Denne tankgjærete vinen har en svakt utviklet duft med fine parfymerte bærtoner, også skogsbær og krydder. Smaken er saftig og krydret med fine syrer og bløte men likevel tydelige tanniner, godt tannatpreg, fin bitterhet mot slutten, noe mokka i finishen, sitter godt og lenge. En nydelig høstvin til lettere viltgryter, gjerne med elg, samt det meste innen lam. Den er veldig god nå, men tåler klart å ligge et par år. Selv om merlot mykner vinen, er det nok tannat til å sikre vinen et visst liv. Og det er som kjent ordet tannin som har gitt navn til denne druen.

Produsenten bak dette røverkjøpet heter Pisano. Selv om tannat er hoveddrue på den røde side, er eksperimentviljen stor. Pisano lager sågar pinot noir, men hele produksjonen selges til én kunde, og det i Sveits! Foreløpig tilbys to andre rødviner til norske ganer. En cabernet sauvignon og en syrah. Río de los Pájaros Cabernet Sauvignon Reserve 2005 (43535) er vesentlig bløtere og mer sødmefylt i frukten enn Cisplatino men bra syre, tanniner og noe bitterhet balanserer sødmen ganske godt. En litt spesiell cabernet som passer best til litt rustikke kjøttretter.

Pisano er fransk i sin tro nå det gjelder eik. Deres viktigste portefølje av éndrueviner, RPF, tilbringer et år i brukt fransk eik. Pisano RPF Syrah 2004 (43545) representerer porteføljen godt. Duften er ung og litt lukket men med litt lufting byr den på mye bjørnebær, jordsmonn og noe fat. Anslaget er bløtt med fin bærsødme, innslag av lakris, bra syrer og tanniner, sitter veldig lenge med jordsmonn, krydder og lett animalskhet i finishen. En flott viltvin til en god penge som er deilig nå men som vil kunne utvikle seg videre i minst tre år.

Om Uruguays viner skiller seg fra resten av kontinentets til dels søtladne frukt, gjør Pisano det i enda større grad. Den familiestyrte vingården er nemlig svært liten i søramerikansk målestokk. De opprinnelige 15 hektar som ligger i vinområdet Progreso rett utenfor hovedstaden Montevideo, har nylig fått følge av like mange. 30 hektar er faktisk gjennomsnittet for landets rundt 300 vingårder (mens de fleste er under 5 hektar), hvilket betyr at den totale produksjonen ikke er særlig større enn det som går med innenlands. Uruguayerne nyter nemlig sin vin med glede og har i dag et pro capita-konsum som er høyere enn franskmennenes. Og det er fra Frankrike vingleden kommer.

Uruguay fikk som sine naboland innvandrere fra Frankrike og Italia på 1800-tallet og fortsatt er druene de brakte med seg sterkt representert i vinmarkene. Heldigvis kan vi si, for disse druene og særlig tannat bidrar til å gi landets viner et klart særpreg som skiller seg resten av kontinentets. Spesielt er tannat vellykket siden den har tilpasset seg svært godt landets klima. Det er nemlig temperert med sterk innflytelse fra havet og den mye omsungne Rio de la Plata med til dels mye nedbør om vinteren. Omtrent som i Sørvest-Frankrike, tannats vugge. Så var det også franske baskere som tok med seg denne særpregete og ikke alltid like villige druen til Uruguay. Så er da også baskere kjent for å ikke gi seg så lett.

Til forskjell fra naboene er det ikke nødvendig med kunstig vanning i Uruguay, ei heller syrejustering. Derfor kan også Pisano by på et bredt utvalg av musserende viner laget på klassisk måte - men de er forbeholdt de livsglade uruguayere.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til
Ukens kake

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til

Hjemmebakte brownies går i en egen mage. At de kommer til å få fart på seg er ubestridt. Lag derfor dobbel porsjon, for disse seige kakene er holdbare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her