Sjeldent sommerlig fra Piemonte

Når det ikke er sesong for barolo, koser vi oss med regionens mer sommerlige alternativer.
Aase E. Jacobsen
13 August 2009 - 01:01

Og da tenker jeg ikke på rosévin, men derimot de lettere rødvinene fra Piemonte. Av druer som freisa og pelaverga . Sistnevnte har vært årets sommerfavoritt som dessuten har vært tilgjengelig i to vellykkete versjoner, Alessandria Verduno Pelaverga 2008 (80375) og Burlotto Verduno Pelaverga 2012 (51034) .

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mens den første er å få "overalt", er den siste dessverre i ferd med å bli utsolgt, men finnes fortsatt i mange polutsalg.

Pelaverga er en svært sjeldsynt drue siden den kun vokser rundt byen Verduno som har en sentral posisjon, ikke minst historisk, i Barolo-landskapet . Men det var først fra 1920-tallet at den ble laget som endruevin, og i 1995 at den fikk sin egen DOC.

Mer seriøs

Mens verdunoen er preget av syrlige røde bær og urter, er freisaen,  her representert av Burlotto Langhe Freisa 2010, fyldigere og mer sødmefylt i bærpreget. Men likevel med god friskhet og flott fasthet. En super matvin, og særlig til pasta og spekemat.

Freisa har en mer nobel opprinnelse enn pelaverga siden den stammer fra samme "foreldre" som nebbiolo. Men dens "oppvekst" har ikke vært like statuspreget all den tid den stort sett har vært laget som en lettdrikkelig og svakt perlende vin siden den fikk gjennomgå en andregangsgjæring i flasken. En vinstil som har sin sjarm når den nytes godt avkjølt på en varm dag i Piemonte til assortert spekemat. Men denne tørre og stille versjonen er langt mer seriøs og dermed mer interessant.

 Fruktigere

Burlotto er en spennende og svært tradisjonell produsent hvis forfader, Commendatore Giovan Battista Burlotto, er kjent for å være den første til å selge barolo i flasker etter modell fra de franske slottene. Og for å ha sponset (med vin!), som eneste bidragsyter, greven av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899-1900. Nå kom greven faktisk lengre enn Nansen, helt til den 86,33 breddegrad, men det var ikke uten problemer. Flere av mannskapet døde og det var matmangel i tillegg til at skipet, Stella Polare, fikk store skader.

Sønnen Francesco som tok over i 1927, har æren av å hente frem pelaverga fra et liv i skyggen. Men det er likevel nebbiolo som er Burlottos viktigste drue. Av 12 hektar er halvparten nebbiolo, og mesteparten i Verduno. Denne vestre delen av Barolo DOCG gir en "lettere" og fruktigere , men ikke mindre interessant, stil. Forskjellen ligger som alltid når det gjelder barolo, i jordsmonnet. I øyeblikket kan Verduno-stilen oppleves gjennom Burlottos "standard"-utgave, Burlotto Barolo 2008 (51036) . Og dessuten en veldig god barbera, Burlotto Barbera d'Alba 2006 (51035) .

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her