Sjeldne rieslingrøverkjøp

Det ukens to rieslinger - en purung og en 12 år gammel - har til felles er at de byr på fantastisk valuta for pengene.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Riesling har landet trygt på alles lepper og ganer - i hvert fall hos det vininteresserte publikum. Særlig har tysk riesling gjenvunnet sin ære som kilde til en av verdens beste hvite viner med et lagringspotensial med få sidestykker.

Økende priser
Den internasjonale etterspørselen har som resultat av denne fornyete anerkjennelse eksplodert hvilket har resultert i stigende priser. Og de største (tørre) rieslingene koster gjerne to-fire hundre kroner. Det samme du må betale for en hvilken som helst annen hvit kremvin, fra Chablis, Sentral-Burgund, Alsace eller Østerrike.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Derfor er det med gledestårer i øynene jeg oppdager prisen på to nye rieslinger i pollisten. Den ene er en ung og superspenstig tørr Rheingau fra en av områdets gamle og gode produsenter og beste vinmarker, nemlig Langwerth Von Simmern Rauenthal Baiken Riesling Spätlese Trocken 2007 (55389) . (OBS! Vinen var feilpriset fra polets side. Korrekt pris nå er kroner 225 - ikke 119,70. Vinen er nå utsolgt.).

Superfruktig
Den formelig strutter av ungdommelig rieslingpreg som betyr epler og sitrus, men mer i retning de søte gule enn de grønne, samt annen gul frukt. Mineralkarakteren ligger langt fremme i duften men er foreløpig dempet. I munnen er den svært fruktig med meget god syre som balanserer fruktsødmen. Ettersmaken byr på deilig sitrusfriskhet og -fedme.

Deilig nå og de neste ti årene - minst - til fisk med kremet saus, men også smørsaus . Etter hvert vil den også bli mer interessant til lysere kjøttslag.

Lagringsdyktig med mineralkarakter
Det andre superkjøpet kommer fra Rheinhessen som ikke har hatt et like godt rykte (men som nå er ettertrykkelig gjenopprettet). Weingut Groebe er også en av de som har kjørt en streng kvalitetsprofil gjennom hele perioden hvor masseprodusert Liebfraumilch svertet områdets renommé. Med tradisjoner tilbake til 1625 har dagens vinmaker, Friedrich Groebe, mye å forsvare.

Målet er blant annet å lage lagringsdyktige viner med tydelig mineralkarakter. Og det kan knapt uttrykkes bedre enn med Grobe Westhofener Aulerde Riesling Spätlese 1994 (55380) . Et strålende bevis på hvor godt riesling fra en solid årgang lagrer og i hvilken retning den utvikler seg.

Modne oster
Selvsagt er den moden med uttalt petroleumspreg og noe røyk. Masse moden mango og annen gul frukt, også i syltet form. Den modne fruktsødmen er til stede også i smaken og balanseres av flotte syrer. Ettersmaken bare må oppleves, den er svært frisk og samtidig fylt av søt mango og aprikos, og ikke minst lang.

En 12 år gammel vin som holder minst ti år til! Nyt den i dag og i årene fremover til lettere vilt som hare , fasan eller due, men den er også deilig til rike fisk- og skalldyrretter samt ikke minst modne myke oster.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Langwerth Von Simmern Rauenthal Baiken Riesling Spätlese Trocken 2007

Produsent:
Freiherr Langwerth von Simmern
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
257,50 kr
Varenummer:
5538901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Grobe Westhofener Aulerde Riesling Spätlese 1994

Produsent:
Weing. K.F. Groebe
Utvalg:
Basisutvalg (Fullsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
149,00 kr
Varenummer:
5538001
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen