Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Sjeldne whiskyperler

Når Springbank er tilgjengelig i fire ulike tapninger, er det duket til fest for whiskyelskerne. Og spesielt når prisene er meget gunstige sammenlignet med hva du må betale utenlands. Men det er få flasker av hver, så her gjelder det å handle raskt og eff
Aase E. Jacobsen
26 April 2004 - 09:57

Campbeltown-destilleriet Springbank som ble gjenopplivet i 1986 etter å ha vært stengt en periode, men som først kom i ordinær produksjon igjen i 1991, er en ubestridt favoritt for mange dedikerte whiskyfans. Whiskyen som ligger langt nede på røykskalaen - mellom 14 og 18 ppm - er mest kjent for sin kompleksitet og smakstetthet. Den ekte Springbank-smaken som i tidligere versjoner har vært delvis kamuflert gjennom mye bruk av sherryfat, kommer tydeligere fram i de unge versjonene nå enn tidligere. Årsaken er at destilleriet konsentrerer innsatsen om bourbonfat som ikke tilfører whiskyen den samme type sødme og mørke farge som sherryfat. Dessuten trenger all Springbank-whisky lang modningstid for å demonstrere fullt ut sin kapasitet.

For få år siden ville whiskyfansen fått tårer i øynene ved tanken på at 10 years old skulle bli basisvare på polet, at du omtrent når som helst kunne gå innom et polutsalg og plukke med deg noe av det beste brennevinet som lages. For det er det som er faktum. Og unikt - siden Springbank har en liten produksjon og det å forsyne en landsomfattende butikkjede ikke er normal strategi der i gården. Men alt kan skje i et monopolland. Trolig mye takket være den energiske importøren.

Som også har klart å skaffe til veie flere perler fra destilleriet i den for tiden minste single malt-appellasjonen i Skottland. Springbank 15 years old skiller seg mye fra sin yngre bror ved at den har større innslag av sherryfat. Mørkere og rundere i aromaene, mer søt tørket aprikos og karamell/smørmalt sammenlignet den andres friske sitrusskall-, lakris og røykpreg. Men den konsentrerte krydrete og lett saltpregete stilen har de begge felles.

De kommende utgavene av 15 years old vil bli lysere siden sherryfat ertattes i økende grad av bourbonfat. Hva denne fattypen gjør med Springbank-whiskyen er 12 years bourbon wood et interessant og ikke minst vellykket eksempel på. Denne nytappete whiskyen er svært elegant med sødmefylt fat preg, krydder, særlig vanilje, sitrus og røyk. I munnen er den rund og svært fyldig med tydelig fatkrydder i midten, god og varm finish. Siden den er cask strength, kommer de klassiske Springbank-aromaene først frem etter noen dråper vann. Da blir den til gjengjeld en stor opplevelse med flott viskositet og en fet ettersmak av blant annet nøtter - som varer resten av kvelden.

Springbank har som kjent ingen fast portefølje, flere tappinger er svært sjeldne og uforutsigbare hva lanseringstidspunkt angår. En av de sjeldneste er Longrow som egentlig er nabodestilleriet som ikke finnes fysisk lenger, men som lå omtrent vegg i vegg med Springbank. Stilen er imidlertid diametralt forskjellig. For Longrow har en ppm på 40 og som for all annen Springbank maltes alt bygget lokalt. Det brukes dessuten svært høye pipes under tørkingen av kornet som foregår ved at torv brennes, noe som øker kompleksiteten i røykpreget. Longrow-kornet tørkes i hele 48 timer som forklarer den høye røykverdien.

Det er 1994-versjonen av Longrow som lanseres nå i et antall av 90 flasker av en totalproduksjon på 6000. Duften er raffinert med markant torvpreg og underliggende søt tropisk og tørket frukt samt sitrus. Smaken er svært kraftig og lukket. Ettersmaken er tydelig saltpreget og karakteristisk og varer til langt inn i natten. En smaksbombe som fortsatt har mye uforløst ved seg.

Foto: Roger Kolbu

Bestill her:

Andre whiskyer fra Springbank:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her