Sjeldne whiskyperler

Når Springbank er tilgjengelig i fire ulike tapninger, er det duket til fest for whiskyelskerne. Og spesielt når prisene er meget gunstige sammenlignet med hva du må betale utenlands. Men det er få flasker av hver, så her gjelder det å handle raskt og eff
Aase E. Jacobsen
26 April 2004 - 09:57

Campbeltown-destilleriet Springbank som ble gjenopplivet i 1986 etter å ha vært stengt en periode, men som først kom i ordinær produksjon igjen i 1991, er en ubestridt favoritt for mange dedikerte whiskyfans. Whiskyen som ligger langt nede på røykskalaen - mellom 14 og 18 ppm - er mest kjent for sin kompleksitet og smakstetthet. Den ekte Springbank-smaken som i tidligere versjoner har vært delvis kamuflert gjennom mye bruk av sherryfat, kommer tydeligere fram i de unge versjonene nå enn tidligere. Årsaken er at destilleriet konsentrerer innsatsen om bourbonfat som ikke tilfører whiskyen den samme type sødme og mørke farge som sherryfat. Dessuten trenger all Springbank-whisky lang modningstid for å demonstrere fullt ut sin kapasitet.

For få år siden ville whiskyfansen fått tårer i øynene ved tanken på at 10 years old skulle bli basisvare på polet, at du omtrent når som helst kunne gå innom et polutsalg og plukke med deg noe av det beste brennevinet som lages. For det er det som er faktum. Og unikt - siden Springbank har en liten produksjon og det å forsyne en landsomfattende butikkjede ikke er normal strategi der i gården. Men alt kan skje i et monopolland. Trolig mye takket være den energiske importøren.

Som også har klart å skaffe til veie flere perler fra destilleriet i den for tiden minste single malt-appellasjonen i Skottland. Springbank 15 years old skiller seg mye fra sin yngre bror ved at den har større innslag av sherryfat. Mørkere og rundere i aromaene, mer søt tørket aprikos og karamell/smørmalt sammenlignet den andres friske sitrusskall-, lakris og røykpreg. Men den konsentrerte krydrete og lett saltpregete stilen har de begge felles.

De kommende utgavene av 15 years old vil bli lysere siden sherryfat ertattes i økende grad av bourbonfat. Hva denne fattypen gjør med Springbank-whiskyen er 12 years bourbon wood et interessant og ikke minst vellykket eksempel på. Denne nytappete whiskyen er svært elegant med sødmefylt fat preg, krydder, særlig vanilje, sitrus og røyk. I munnen er den rund og svært fyldig med tydelig fatkrydder i midten, god og varm finish. Siden den er cask strength, kommer de klassiske Springbank-aromaene først frem etter noen dråper vann. Da blir den til gjengjeld en stor opplevelse med flott viskositet og en fet ettersmak av blant annet nøtter - som varer resten av kvelden.

Springbank har som kjent ingen fast portefølje, flere tappinger er svært sjeldne og uforutsigbare hva lanseringstidspunkt angår. En av de sjeldneste er Longrow som egentlig er nabodestilleriet som ikke finnes fysisk lenger, men som lå omtrent vegg i vegg med Springbank. Stilen er imidlertid diametralt forskjellig. For Longrow har en ppm på 40 og som for all annen Springbank maltes alt bygget lokalt. Det brukes dessuten svært høye pipes under tørkingen av kornet som foregår ved at torv brennes, noe som øker kompleksiteten i røykpreget. Longrow-kornet tørkes i hele 48 timer som forklarer den høye røykverdien.

Det er 1994-versjonen av Longrow som lanseres nå i et antall av 90 flasker av en totalproduksjon på 6000. Duften er raffinert med markant torvpreg og underliggende søt tropisk og tørket frukt samt sitrus. Smaken er svært kraftig og lukket. Ettersmaken er tydelig saltpreget og karakteristisk og varer til langt inn i natten. En smaksbombe som fortsatt har mye uforløst ved seg.

Foto: Roger Kolbu

Bestill her:

Andre whiskyer fra Springbank:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du neppe laget flyndre før
Dagens rett

Slik har du neppe laget flyndre før

Klar for å prøve noe helt nytt til middag? Lekrere smørbrød enn dette med spennende grillet flyndre skal godt gjøres å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her