Sjeldne whiskyperler

Når Springbank er tilgjengelig i fire ulike tapninger, er det duket til fest for whiskyelskerne. Og spesielt når prisene er meget gunstige sammenlignet med hva du må betale utenlands. Men det er få flasker av hver, så her gjelder det å handle raskt og eff
Aase E. Jacobsen
26 April 2004 - 08:57

Campbeltown-destilleriet Springbank som ble gjenopplivet i 1986 etter å ha vært stengt en periode, men som først kom i ordinær produksjon igjen i 1991, er en ubestridt favoritt for mange dedikerte whiskyfans. Whiskyen som ligger langt nede på røykskalaen - mellom 14 og 18 ppm - er mest kjent for sin kompleksitet og smakstetthet. Den ekte Springbank-smaken som i tidligere versjoner har vært delvis kamuflert gjennom mye bruk av sherryfat, kommer tydeligere fram i de unge versjonene nå enn tidligere. Årsaken er at destilleriet konsentrerer innsatsen om bourbonfat som ikke tilfører whiskyen den samme type sødme og mørke farge som sherryfat. Dessuten trenger all Springbank-whisky lang modningstid for å demonstrere fullt ut sin kapasitet.

For få år siden ville whiskyfansen fått tårer i øynene ved tanken på at 10 years old skulle bli basisvare på polet, at du omtrent når som helst kunne gå innom et polutsalg og plukke med deg noe av det beste brennevinet som lages. For det er det som er faktum. Og unikt - siden Springbank har en liten produksjon og det å forsyne en landsomfattende butikkjede ikke er normal strategi der i gården. Men alt kan skje i et monopolland. Trolig mye takket være den energiske importøren.

Som også har klart å skaffe til veie flere perler fra destilleriet i den for tiden minste single malt-appellasjonen i Skottland. Springbank 15 years old skiller seg mye fra sin yngre bror ved at den har større innslag av sherryfat. Mørkere og rundere i aromaene, mer søt tørket aprikos og karamell/smørmalt sammenlignet den andres friske sitrusskall-, lakris og røykpreg. Men den konsentrerte krydrete og lett saltpregete stilen har de begge felles.

De kommende utgavene av 15 years old vil bli lysere siden sherryfat ertattes i økende grad av bourbonfat. Hva denne fattypen gjør med Springbank-whiskyen er 12 years bourbon wood et interessant og ikke minst vellykket eksempel på. Denne nytappete whiskyen er svært elegant med sødmefylt fat preg, krydder, særlig vanilje, sitrus og røyk. I munnen er den rund og svært fyldig med tydelig fatkrydder i midten, god og varm finish. Siden den er cask strength, kommer de klassiske Springbank-aromaene først frem etter noen dråper vann. Da blir den til gjengjeld en stor opplevelse med flott viskositet og en fet ettersmak av blant annet nøtter - som varer resten av kvelden.

Springbank har som kjent ingen fast portefølje, flere tappinger er svært sjeldne og uforutsigbare hva lanseringstidspunkt angår. En av de sjeldneste er Longrow som egentlig er nabodestilleriet som ikke finnes fysisk lenger, men som lå omtrent vegg i vegg med Springbank. Stilen er imidlertid diametralt forskjellig. For Longrow har en ppm på 40 og som for all annen Springbank maltes alt bygget lokalt. Det brukes dessuten svært høye pipes under tørkingen av kornet som foregår ved at torv brennes, noe som øker kompleksiteten i røykpreget. Longrow-kornet tørkes i hele 48 timer som forklarer den høye røykverdien.

Det er 1994-versjonen av Longrow som lanseres nå i et antall av 90 flasker av en totalproduksjon på 6000. Duften er raffinert med markant torvpreg og underliggende søt tropisk og tørket frukt samt sitrus. Smaken er svært kraftig og lukket. Ettersmaken er tydelig saltpreget og karakteristisk og varer til langt inn i natten. En smaksbombe som fortsatt har mye uforløst ved seg.

Foto: Roger Kolbu

Bestill her:

Andre whiskyer fra Springbank:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her