Skrei for deg

Torsk regnes som en av våre aller beste matfisker. Spesielt på tidlig vårpart er den som skrei høyt verdsatt og ettertraktet på et hvert matbord. Les mer om torsken og få flotte oppskrifter på kjøpet.
Redaksjonen
04 Februar 2005 - 17:52

Torsk
Gadus morhua - Cod - Morue, Cabillaud - Dorsch, Kabeljau

Sesong:
Norsk-arktisk torsk (skrei). Januar - april. Loddetorsk (vårtorsk). April - juni. Kysttorsk: Hele året.

Størrelse:
Opptil 150 cm.

Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok

Fisken/fisket:
Torsken er en av de vanligste og økonomisk viktigste av våre saltvannsfisker. Torsken har stor utbredelse i Nord-Atlanteren, der den er delt inn i ulike stammer. Vi skiller mellom to hovedtyper av torsk; vandrende, oseanisk torsk og den stasjonære kysttorsken.

Kysttorsken er en utpreget bunnfisk, mens den vandrende torsken lever mer pelagisk og foretar omfattende vandringer. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen den viktigste. Den lever mesteparten av livet i Barentshavet, men vandrer både som umoden loddetorsk, og som gytemoden torsk, skrei. Den kommer til gytefeltene ved norskekysten i februar/mars i 5-7 års alderen (voksen), og får navnet skrei.

Skreiens gyteområder strekker seg fra Finnmark til Stad, men de viktigste gytefeltene er i Vestfjorden og langs kysten av Møre og Romsdal. Skreiens gytevandring danner fortsatt grunnlag for vårt viktigste sesongfiskeri; Lofotfisket, men den fiskes også med trål i Barentshavet.

Ungtorsk i Barentshavet vandrer etter gytemoden lodde mot Finnmarkskysten om våren, den blir da kalt loddetorsk og er grunnlaget for det tradisjonelle vår-torskefisket. Kysttorsken er i utgangspunktet lik torsken i Barentshavet, men er mer stasjonær på grunt vann og har lokale tilpasninger langs Norskekysten. Den finnes fra fjæra og ned til ca. 600 m.

Kysttorsken blir gytemoden tidligere, og vokser saktere en den vandrene norsk-arktiske torsken. Som følge av en dramatisk nedgang i gytebestanden av norsk-arktisk torsk er det de senere år innført strenge begrensninger på fisket. Dette ser ut til å ha ført til gode resultater.

Bestanden av torsk, i hovedsak norsk arktisk torsk, har variert gjennom de siste 50 årene. Gytebestanden nådde et lavmål på begynnelsen av 90-årene og er fremdeles på et lavt nivå. Torsk kan bli 1,8 m lang og veie hele 55,6 kg. Den er en av bærebjelkene i norsk fiskerinæring, og omsettes fersk, frosset, saltet, tørket og som klippfisk.

Biprodukter av torsk (lever, rogn, melke, mage, svømmeblære, kjaker og tunge osv.) går enten til industriell produksjon eller menneskeføde. Fisket etter torsk i Nordsjøen er et helårsfiske der torsk inngår som en av flere konsum- fiskearter i fangstene. Det pågår et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid for oppdrett og havbeite av torsk.

Vanlige fangstredskaper:
Bunntrål, snurrevad, line, garn, juksa, teine.

Anvendelse:
Torsk regnes som en av våre beste matfisker. Den produseres tørket og som klippfisk. Fersk, frosset og filetert torsk er idag viktige produkter. Biprodukter fra torsk er levertran og rogn.

Næringsinnhold:
Torsk er først og fremst en god proteinkilde, men den inneholder også en god del vitamin B12 og selen, og har et gunstig forhold mellom natrium og kalium.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok

Skrei med fennikel og paprikasaus

Skrei med fennikel og paprikasaus

Fremgangsmåte

  1. Skrubb skinnet og skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss litt salt på fisken og stek den i olje med skinnsiden ned.
  2. Stek den til skinnet er gyldent og sprøtt, snu den og stek raskt på den andre siden.
  3. Rens og del fennikel i terninger og damp den noen minutter i lettsaltet vann.
  4. Skrell og kutt løk grovt. 
  5. Varm olje i en stekepanne og surr løk og fennilkelbiter mykt.
  6. Rør inn kapers. 
  7. Paprikasausen:
    Del paprikaen i to og stek den i stekeovn ved sterk varme, gjerne under grill. La dem ligge til de får svarte flekker. Ta dem ut og avkjøl i plastpose. Rens dem, dra av skallet og mos dem.
  8. Surr løken myk i olivenolje/smør. Tilsett fiskekraft og kok inn til halvparten.
  9. Tilsett kremfløte og paprikamos og kok opp.
  10. Kjør sausen med stavmikser. Smak til med salt og pepper og juster evt tykkelsen med litt vann. 
  11. Server skrei på grønnsaksmiksen med paprikasausen på siden. 
  12. Dryss over hakket persille.

Her finner du mange oppskrifter med skrei og torsk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La laksen bli eplekjekk
Dagens rett

La laksen bli eplekjekk

En deilig lakserett med nydelig smak av eple er dagens fristende oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her