Skrei for deg

Torsk regnes som en av våre aller beste matfisker. Spesielt på tidlig vårpart er den som skrei høyt verdsatt og ettertraktet på et hvert matbord. Les mer om torsken og få flotte oppskrifter på kjøpet.

Torsk
Gadus morhua - Cod - Morue, Cabillaud - Dorsch, Kabeljau

Sesong:
Norsk-arktisk torsk (skrei). Januar - april. Loddetorsk (vårtorsk). April - juni. Kysttorsk: Hele året.

Størrelse:
Opptil 150 cm.

Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok

Fisken/fisket:
Torsken er en av de vanligste og økonomisk viktigste av våre saltvannsfisker. Torsken har stor utbredelse i Nord-Atlanteren, der den er delt inn i ulike stammer. Vi skiller mellom to hovedtyper av torsk; vandrende, oseanisk torsk og den stasjonære kysttorsken.

Kysttorsken er en utpreget bunnfisk, mens den vandrende torsken lever mer pelagisk og foretar omfattende vandringer. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen den viktigste. Den lever mesteparten av livet i Barentshavet, men vandrer både som umoden loddetorsk, og som gytemoden torsk, skrei. Den kommer til gytefeltene ved norskekysten i februar/mars i 5-7 års alderen (voksen), og får navnet skrei.

Skreiens gyteområder strekker seg fra Finnmark til Stad, men de viktigste gytefeltene er i Vestfjorden og langs kysten av Møre og Romsdal. Skreiens gytevandring danner fortsatt grunnlag for vårt viktigste sesongfiskeri; Lofotfisket, men den fiskes også med trål i Barentshavet.

Ungtorsk i Barentshavet vandrer etter gytemoden lodde mot Finnmarkskysten om våren, den blir da kalt loddetorsk og er grunnlaget for det tradisjonelle vår-torskefisket. Kysttorsken er i utgangspunktet lik torsken i Barentshavet, men er mer stasjonær på grunt vann og har lokale tilpasninger langs Norskekysten. Den finnes fra fjæra og ned til ca. 600 m.

Kysttorsken blir gytemoden tidligere, og vokser saktere en den vandrene norsk-arktiske torsken. Som følge av en dramatisk nedgang i gytebestanden av norsk-arktisk torsk er det de senere år innført strenge begrensninger på fisket. Dette ser ut til å ha ført til gode resultater.

Bestanden av torsk, i hovedsak norsk arktisk torsk, har variert gjennom de siste 50 årene. Gytebestanden nådde et lavmål på begynnelsen av 90-årene og er fremdeles på et lavt nivå. Torsk kan bli 1,8 m lang og veie hele 55,6 kg. Den er en av bærebjelkene i norsk fiskerinæring, og omsettes fersk, frosset, saltet, tørket og som klippfisk.

Biprodukter av torsk (lever, rogn, melke, mage, svømmeblære, kjaker og tunge osv.) går enten til industriell produksjon eller menneskeføde. Fisket etter torsk i Nordsjøen er et helårsfiske der torsk inngår som en av flere konsum- fiskearter i fangstene. Det pågår et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid for oppdrett og havbeite av torsk.

Vanlige fangstredskaper:
Bunntrål, snurrevad, line, garn, juksa, teine.

Anvendelse:
Torsk regnes som en av våre beste matfisker. Den produseres tørket og som klippfisk. Fersk, frosset og filetert torsk er idag viktige produkter. Biprodukter fra torsk er levertran og rogn.

Næringsinnhold:
Torsk er først og fremst en god proteinkilde, men den inneholder også en god del vitamin B12 og selen, og har et gunstig forhold mellom natrium og kalium.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Skrei med fennikel og paprikasaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g skreifilet med skinn
2 stk fennikel
olje eller smør
salt

Paprikasaus:
2 rød paprika
2 ss finhakket løk eller sjalottløk
2 ss olivenolje/smør
4 dl fiskekraft/buljong
1 dl kremfløte
1 ts maisennamel
1 ts provencekrydder
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrubb skinnet og skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss litt salt på fisken og stek den i olje med skinnsiden ned.
Stek den til skinnet er gyldent og sprøtt, snu den og stek raskt på den andre siden.
Rens og del fennikel i båter og damp den noen minutter i lettsaltet vann.

Paprikausen:
Del paprikaen i to og stek den i stekeovn ved sterk varme, gjerne under grill. La dem ligge til de får svarte flekker. Ta dem ut og avkjøl i plastpose. Rens dem, dra av skallet og mos dem.

Surr løken myk i olivenolje/smør. Tilsett 4 dl fiskekraft og kok inn til ca 3 dl. Tilsett kremfløte og paprikamos og kok opp. Sil sausen, smak til med salt og pepper og tilsett provencekrydder.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen