Godbiter i pollisten

Rødvin til sankthans

Slik blir sankthansfesten god og varm

Slik blir sankthansfesten god og varm

Det er ikke til å komme forbi: midtsommernatten er ofte kjølig og da smaker et fyldig glass rødvin bedre enn en lett og frisk hvitvin. Her har du fire tips som alle er på et pol nær deg.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 20:45

En ullgenser eller en varm armkrok er selvsagt godt å ha tilgang til om junikvelden blir kjølig, men rødvin gjør også nytten. Og en flaske er definitivt hyggeligere enn en treliter.

Dessuten bør det være en vin som er robust nok til å tåle transporten eller å serveres utendørs. Og som ikke nødvendigvis må nytes fra dine beste glass. Har den god fylde, mye smak og gjerne litt alkoholvarme, vil den skinne også fra et kjøkkenglass – eller sågar kaffekopp eller pappkrus (engangsplast er jo helt ut).

Om du ikke har slike kandidater i vinskap eller -kjeller, finnes det flere alternativer i basishyllene. Jeg har valgt ut fem rødviner som både er veldig gode kjøp i sine respektive prisklasser og som tilfredsstiller selv den mest kresne på jakt etter unike vinopplevelser - uansett vær og vind.

For å begynne med de siste. Både Ch. Musar 2011 og Viña Tondonia Reserva 2005 stiller i denne klassen. Mens den ene fortsatt er i sin ungdom, men en riktig så innsmigrende og forførende sådan, er den andre vellagret hvilket betyr stor mykhet og fin utviklet kompleksitet. Til felles har de at de tilhører noen av verdens vinklassikere som vi altså er så heldige at vi bare kan stikke innom et pol for å få tak i. Og det til usedvanlig gunstige priser.

Om drøyt 300 kroner er for mye, eller om du skal kjøpe inn flere flasker, er både Colombier Crozes Hermitage 2017 og Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2017 supre alternativer – de har begge både fylde, varme og stor smaksrikdom – og ikke minst fungerer de gjennom hele kvelden om det er grillmat som står på menyen, det gjelder spesielt californieren som dessuten er å få i samtlige polutsalg i landet.  

Trenger du tips til hva du skal servere på sankthansfesten - se her

Men Rhône-vinen har noe større raffinement og konsentrasjon og smaker himmelsk til mer forseggjorte kjøttretter. Dette er prisgunstig syrah på sitt aller beste.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her