Ukens kake

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Slik får verdens beste ekstra finesse - og hemmeligheten finner du kanskje i egen hage
Foto: (Caroline Tengen)

Slik får verdens beste ekstra finesse - og hemmeligheten finner du kanskje i egen hage

Vi snakker om hylleblomst som gir en helt utrolig god aroma til kremen i denne kaken. Du har bare en ting å gjøre: ut å plukke.
02 Juni 2022 - 11:00

Hylleblomst vokser vilt, men også i hager. Det er blomstene på svarthyll - Sambuca negra (og ikke rødhyll) som brukes. De er svært aromatiske med omkring 50 ulike duftstoffer. Om du ikke plukker blomstene, men venter til de er blitt til hyllebær, får du en veldig god kilde til vitamin C. 

Men i dag er det hva blomstene kan bidra med til kaker det handler om.  

Se alt du kan bake med hylleblomst

Hylleblomst som aroma er også velkjent fra barverdenen, enten gjennom likører som St Germain, eller i form av hjemmelaget hylleblomtsirup.

Eller du kan kjøpe ferdig sirup 

Sågar hylleblomstlikør kan du lage selv. Har du først laget din egen sirup eller likør, har du alltid en fantastisk ingrediens til dine drinker.

Se alt du kan mikse med denne smaken

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Fremgangsmåte

  1. Sitron- og hylleblomstcurd:
    Bland alle ingrediensene, bortsett fra smøret, i en kasserolle. La småkoke i 3 minutter under visping. Sett kasserollen til side og tilsett smøret litt etter litt. Sil gjennom en finmasket sil.
  2. Hell over på et varmt, rent glass som du setter i kjøleskapet.
  3. Kakebunn og marengs:
    Sett ovnen på 150 °C over- og undervarme.
  4. Kle en form på ca. 40 x 40 cm med bakepapir.
  5. Rør smør, sukker og vaniljesukker luftig. Tilsett eggeplommene én etter én og rør om etter hver eggeplomme. Tilsett deretter melken.
  6. Bland hvetemel og bakepulver i en bolle, og vend det inn i røren. Rør til en jevn røre som du deretter stryker utover stekebrettet.
  7. Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og visp til du får en hard marengs. Fordel marengsen litt ujevnt over bunnen.
  8. Stek i nedre del av ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist og del kaken på midten.
  9. Pynt:
    Pisk kremfløten, skyll jordbærene og skjær dem i biter.
  10. Smør et lag med krem utover en av bunnene. Sprinkle over curd og strø over jordbær. Legg på neste bunn, smør utover et lag med krem og sprinkle over curd.
  11. Dekorer med valgfrie bær og spiselige blomster.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Dansukker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her