Ukens kake

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Slik får verdens beste ekstra finesse - og hemmeligheten finner du kanskje i egen hage
Foto: (Caroline Tengen)

Slik får verdens beste ekstra finesse - og hemmeligheten finner du kanskje i egen hage

Vi snakker om hylleblomst som gir en helt utrolig god aroma til kremen i denne kaken. Du har bare en ting å gjøre: ut å plukke.
02 Juni 2022 - 11:00

Hylleblomst vokser vilt, men også i hager. Det er blomstene på svarthyll - Sambuca negra (og ikke rødhyll) som brukes. De er svært aromatiske med omkring 50 ulike duftstoffer. Om du ikke plukker blomstene, men venter til de er blitt til hyllebær, får du en veldig god kilde til vitamin C. 

Men i dag er det hva blomstene kan bidra med til kaker det handler om.  

Se alt du kan bake med hylleblomst

Hylleblomst som aroma er også velkjent fra barverdenen, enten gjennom likører som St Germain, eller i form av hjemmelaget hylleblomtsirup.

Eller du kan kjøpe ferdig sirup 

Sågar hylleblomstlikør kan du lage selv. Har du først laget din egen sirup eller likør, har du alltid en fantastisk ingrediens til dine drinker.

Se alt du kan mikse med denne smaken

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Fremgangsmåte

  1. Sitron- og hylleblomstcurd:
    Bland alle ingrediensene, bortsett fra smøret, i en kasserolle. La småkoke i 3 minutter under visping. Sett kasserollen til side og tilsett smøret litt etter litt. Sil gjennom en finmasket sil.
  2. Hell over på et varmt, rent glass som du setter i kjøleskapet.
  3. Kakebunn og marengs:
    Sett ovnen på 150 °C over- og undervarme.
  4. Kle en form på ca. 40 x 40 cm med bakepapir.
  5. Rør smør, sukker og vaniljesukker luftig. Tilsett eggeplommene én etter én og rør om etter hver eggeplomme. Tilsett deretter melken.
  6. Bland hvetemel og bakepulver i en bolle, og vend det inn i røren. Rør til en jevn røre som du deretter stryker utover stekebrettet.
  7. Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og visp til du får en hard marengs. Fordel marengsen litt ujevnt over bunnen.
  8. Stek i nedre del av ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist og del kaken på midten.
  9. Pynt:
    Pisk kremfløten, skyll jordbærene og skjær dem i biter.
  10. Smør et lag med krem utover en av bunnene. Sprinkle over curd og strø over jordbær. Legg på neste bunn, smør utover et lag med krem og sprinkle over curd.
  11. Dekorer med valgfrie bær og spiselige blomster.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Dansukker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her