Drikke
Slik kan sauvignon blanc også smake

Slik kan sauvignon blanc også smake

Få kan konkurrere med Kevin Judds new zealandske sauvignon blanc-er, selv ikke i Sancerre.
Aase E. Jacobsen
29 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen

Greywacke Wild Sauvignon 2012 (94779)er en sjelden sauvignon blanc, ikke bare fra New Zealand, men også fra druens høyborg i Frankrike, nemlig Sancerre. Den har utrolig flott frukt, den fyller munnen med syrefrisk frukt, grønne toner, blomster, krydder, asparges og mineraler. Og det helt uten å bli plump for syrefriskheten og ikke minst fastheten er veldig god.

Skiller seg ut

Det som gjør den så sjelden utover den veldig gode smaken, er at den er fremstilt uten tilsetting av gjær, derav navnet «wild». Det er bare en ytterst liten håndfull viner fra de respektive områdene som fremstilles på denne måten.

Sauvignon blanc er «big business» i både New Zealand og Sancerre, og det er ikke til å komme fra at stilen begge steder er til dels svært kommersiell, forutsigbar og endimensjonal. Gjær med en spesiell aromaprofil spiller en viktig rolle i fremstillingen av slike viner.

Dette er utviklingen i Sancerre

Kevin Judd vet alt om dette, han har vært med på New Zealands sauvignon blanc-eventyr fra starten, som vinmaker hos Cloudy Bay.

Les om dette eventyret her

I 2009 bestemte han seg endelig for å fullføre sitt eget prosjekt, Greywacke, et navn han registrerte allerede i 1993 da han og kona kjøpte en vinmark i Rapaura, Marlborough.

Også pinot noir

Under navnet Greywacke, som er oppkalt etter den grålige rullesteinen som det finnes så mye av i Marlborough, selger han nå en rekke viner. Han lager også en «vanlig» sauvignon blanc, Greywacke Sauvignon Blanc 2011 (94780), som ligger ganske tett opp mot sin «storebror» i både rikhet og fylde. Og som denne er den en strålende matvin.

Pinot noir er det neste store fra Marlborough, og Greywacke Pinot Noir 2011 (2761)er en god dokumentasjon på Kevins helt spesielle håndlag med å få fram veldig god frukt også fra «krevende» druer. Hans chardonnay, Greywacke Chardonnay 2011 (94781), gir også en god pekepinn på hvordan han jobber.

Kjøper druer

Han er veldig bevisst på at han skal forbli liten «resten av livet». Mesteparten av druene kjøper han fra gode venner som jobber slik han ønsker. Det innebærer vinplanter med en minimumsalder og streng avlingskontroll. Han har ikke en gang sin egen vinkjeller, men bruker kjelleren til et par venner.

Når Kevin ikke lager vin, tar han bilder av New Zealands særpregete og vakre landskap. En hobby som har gitt han et rykte som en av de beste på sitt område.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her