Godbiter i pollisten
Slike argentinske viner har du ikke smakt før

Slike argentinske viner har du ikke smakt før

Denne produsenten gjør sine helt egne greier. Og lykkes veldig godt til å sette Mendoza på noe annet enn mainstream-kartet.
Aase E. Jacobsen
25 September 2015 - 14:28

 

Gran Terroir Malbec.

 

Argentinske viner er i stor grad vellagete i et rimelig prissjikt. Men det er kanskje ikke vinene som legger seg på minnet, viner du husker som noe helt spesielt?

Terroir - ikke bare i navnet

Det er før du smaker vinene fra Zorzal. For denne produsenten evner å lage viner med særpreg som samtidig respekterer druetypen og stedet druene kommer fra.

Derfor kaller de også vinene for Terroir Unico (rimeligste vinserie – og svært god vinvaluta) og Gran Terroir som er neste steg på konsentrasjonsskalaen og som henter sine utvalgte druer fra høytliggende vinmarker.

 

Eggo de Tiza.

 

Fra sistnevnte peker Gran Terroir Malbec 2012 seg ut som et ekstra godt kjøp. En nesten beksvart vin med massiv frukt, flott syre og herlig krydderpreg. En vin som smaker fortreffelig nå og som tåler minst 8 år i kjelleren. Sikkert mye mer.

Eksperimenterer også med sementegg

Zorzal stopper imidlertid ikke der. Eggo-serien er viner som er framstilit i sementegg. Eggo Tinto de Tiza 2013, også den en (nesten ren) malbec-vin er mer kompakt og sødmefylt enn den andre, en heftig sak som nærmer seg portvin i ettersmaken.

 

Piantao.

 

Enda mørkere, tettere, mer og konsentrert og kompakt er toppvinen Piantao 2011 som har cabernet franc som hoveddrue. En kul vin og den eneste så langt som viser synlige tegn til eikelagring. Så er dette en vin som tåler virkelig mange år i kjelleren. Den tangerer nok øvre smertegrense for argentinsk vin, men så er den også en som lages i svært små kvanta og som har sitt publikum.

Interessante pinot noirer

Pofiado.

Malbec og andre fargeintense og tanninrike druer er Mendozas varemerke, men også motsatsen pinot noir begynner å få utbredelse, og resultatene er svært interessante. I hvert fall om Zorzal er målestokk. De dyrker pinot noir i kalkholdig jordsmonn som sammen med de store variasjonene i dag- og nattemperatur gir gunstige forhold for denne druen.

Først og fremst Porfiado 2011 som er en helt spesielt vin, også prismessig siden den er på nivå med premier cruer fra Côtes de Nuits. Den har en lett oksidativ karakter med uttalt mineralpreg, enorm og sødmefylt frukt og lett bitt.        

Eggo Filoso Pinot 2014 har en langt mer spiselig pris og har en leskende og sødmefylt fruktighet. En nydelig vin som fungerer veldig godt til så vel svin, kalv som lam.

Gran Terroir Pinot Noir 2013 holder også det den lover med pent jordsmonnspreg, frisk saftighet og fine tanniner. Nok et godt alternativ til høstens lammemeny.

Mye heder og ære

Bak denne imponerende porteføljen står et ungt brødrepar, Juan Pablo og Matias Michelini. Deres vingård ligger i Uco Valley i Mendoza, nærmere bestemt Gualtallary ved 1350 m.o.h.

Dette kjennetegner denne delen av Mendoza

Den etablerte de så sent som i 2008 ved hjelp av canadiske investorer. Siden den gang har Zorzal mottatt et veritabelt dryss av utmerkelser. I dag samarbeider Zorzal med Grupo Belén som også har de chilenske produsentene Morandé, Vistamar, Mancura, Tirazis og Fray León i porteføljen.

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos
Dagens rett
Klar bidos av reinsdyr

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos

Mandag feirer vi samenes nasjonaldag med oppskrift på det tradisjonsrike samiske festmåltidet bidos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker forrett eller smårett denne helgen - tartar av ishavsrøye med brødkrutonger
Dagens rett
Ishavsrøye tartar med brødkrutonger og dressing

By på en lekker forrett eller smårett denne helgen - tartar av ishavsrøye med brødkrutonger

Det er ikke alle fiskeslag som egner seg til tartar, men ishavsrøya er virkelig en råvare det står respekt av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når du har lyst på både irish og varm sjokolade - da må du smake denne
Ukens drink
Tullamore Hot Choc - irish med sjokolade - drinkoppskrift

Når du har lyst på både irish og varm sjokolade - da må du smake denne

Vinterkvelder ber om noe varm og sterkt. Her får du i pose og sekk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne er en av de 526 vinene det blir slåsskamp om den 9. februar
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Burgund februar 2023

Denne er en av de 526 vinene det blir slåsskamp om den 9. februar

Men aller størst oppmerksomhet får tre årganger av DRC-porteføljen. Vinverdenens aller mest etterspurte viner selges nemlig til en brøkdel av internasjonal pris. Det kommer til å skape ville tilstander.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos
Dagens rett
Klar bidos av reinsdyr

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos

Mandag feirer vi samenes nasjonaldag med oppskrift på det tradisjonsrike samiske festmåltidet bidos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker forrett eller smårett denne helgen - tartar av ishavsrøye med brødkrutonger
Dagens rett
Ishavsrøye tartar med brødkrutonger og dressing

By på en lekker forrett eller smårett denne helgen - tartar av ishavsrøye med brødkrutonger

Det er ikke alle fiskeslag som egner seg til tartar, men ishavsrøya er virkelig en råvare det står respekt av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Øk din vinkunnskap med Apéritifs vinskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole

Øk din vinkunnskap med Apéritifs vinskole

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Apéritifs Vinskole går over fem kvelder og gir deg en grunnleggende forståelse av vinens verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen

Filip August Bendi sikret den tredje norske sølvmedaljen noensinne med en treretters barnemeny med et gullegg i midten og en breiflabb som har satt standard for denne råvaren i lang tid framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp grønnsaker som har sett sine beste dager
Dagens rett
Ovnsbakte pølser og grønnsaker

Slik får du brukt opp grønnsaker som har sett sine beste dager

Denne retten kan lages med eller uten pølser. Det viktigste er å ikke kaste grønnsaker som er litt myke eller skrukkete.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når du har lyst på både irish og varm sjokolade - da må du smake denne
Ukens drink
Tullamore Hot Choc - irish med sjokolade - drinkoppskrift

Når du har lyst på både irish og varm sjokolade - da må du smake denne

Vinterkvelder ber om noe varm og sterkt. Her får du i pose og sekk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her