Godbiter i pollisten
Slike argentinske viner har du ikke smakt før

Slike argentinske viner har du ikke smakt før

Denne produsenten gjør sine helt egne greier. Og lykkes veldig godt til å sette Mendoza på noe annet enn mainstream-kartet.
Aase E. Jacobsen
25 September 2015 - 14:28

 

Gran Terroir Malbec.

 

Argentinske viner er i stor grad vellagete i et rimelig prissjikt. Men det er kanskje ikke vinene som legger seg på minnet, viner du husker som noe helt spesielt?

Terroir - ikke bare i navnet

Det er før du smaker vinene fra Zorzal. For denne produsenten evner å lage viner med særpreg som samtidig respekterer druetypen og stedet druene kommer fra.

Derfor kaller de også vinene for Terroir Unico (rimeligste vinserie – og svært god vinvaluta) og Gran Terroir som er neste steg på konsentrasjonsskalaen og som henter sine utvalgte druer fra høytliggende vinmarker.

 

Eggo de Tiza.

 

Fra sistnevnte peker Gran Terroir Malbec 2012 seg ut som et ekstra godt kjøp. En nesten beksvart vin med massiv frukt, flott syre og herlig krydderpreg. En vin som smaker fortreffelig nå og som tåler minst 8 år i kjelleren. Sikkert mye mer.

Eksperimenterer også med sementegg

Zorzal stopper imidlertid ikke der. Eggo-serien er viner som er framstilit i sementegg. Eggo Tinto de Tiza 2013, også den en (nesten ren) malbec-vin er mer kompakt og sødmefylt enn den andre, en heftig sak som nærmer seg portvin i ettersmaken.

 

Piantao.

 

Enda mørkere, tettere, mer og konsentrert og kompakt er toppvinen Piantao 2011 som har cabernet franc som hoveddrue. En kul vin og den eneste så langt som viser synlige tegn til eikelagring. Så er dette en vin som tåler virkelig mange år i kjelleren. Den tangerer nok øvre smertegrense for argentinsk vin, men så er den også en som lages i svært små kvanta og som har sitt publikum.

Interessante pinot noirer

Pofiado.

Malbec og andre fargeintense og tanninrike druer er Mendozas varemerke, men også motsatsen pinot noir begynner å få utbredelse, og resultatene er svært interessante. I hvert fall om Zorzal er målestokk. De dyrker pinot noir i kalkholdig jordsmonn som sammen med de store variasjonene i dag- og nattemperatur gir gunstige forhold for denne druen.

Først og fremst Porfiado 2011 som er en helt spesielt vin, også prismessig siden den er på nivå med premier cruer fra Côtes de Nuits. Den har en lett oksidativ karakter med uttalt mineralpreg, enorm og sødmefylt frukt og lett bitt.        

Eggo Filoso Pinot 2014 har en langt mer spiselig pris og har en leskende og sødmefylt fruktighet. En nydelig vin som fungerer veldig godt til så vel svin, kalv som lam.

Gran Terroir Pinot Noir 2013 holder også det den lover med pent jordsmonnspreg, frisk saftighet og fine tanniner. Nok et godt alternativ til høstens lammemeny.

Mye heder og ære

Bak denne imponerende porteføljen står et ungt brødrepar, Juan Pablo og Matias Michelini. Deres vingård ligger i Uco Valley i Mendoza, nærmere bestemt Gualtallary ved 1350 m.o.h.

Dette kjennetegner denne delen av Mendoza

Den etablerte de så sent som i 2008 ved hjelp av canadiske investorer. Siden den gang har Zorzal mottatt et veritabelt dryss av utmerkelser. I dag samarbeider Zorzal med Grupo Belén som også har de chilenske produsentene Morandé, Vistamar, Mancura, Tirazis og Fray León i porteføljen.

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her