Småfint og godt

Svinefilet er rimelig festmat. Godt er det også, særlig når du fyller kjøttet med ost og urter som her. Og ikke behøver du ruinere deg når skal kjøpe vin til.
Aase E. Jacobsen
25 September 2002 - 02:01

Det er ekstra hyggelig å ha gjester når du har råd til det. Med svinefilet på menyen kan du glemme forstyrrende budsjettbekymringer mens du koser deg med gode venner. Og når vi dessuten kårer en rødvin som figurerer blant landets rimeligste som beste røde vinfølge, ja da kan du slappe helt av.

Terrasses d'Azur (40139) finnes riktignok bare i boks, så du må kjøpe 3 liter i slengen. Men når den er så vellaget som denne merloten, og bare koster kroner 288 - altså tilsvarende kroner 72 pr flaske, er det ikke noe å være lei seg for. Og liker du ikke pappkartonger på bordet, nei hvem gjør vel det, så er det bare å å tappe den i en pen karaffel. Vinen kommer fra Sør-Frankrike som med sine 300.000 hektar fortsatt er verdens største sammenhengende vinproduserende område. Men hvor det har skjedd og fortsatt foregår en rivende utvikling så vel i vinmarkene som i vinkjelleren. Derfor er denne vinen milevis fra vinene som tidligere oversvømte billighyllene i supermarkedene - også det norsk pol.

Rent bærpreg og klare aromaer typiske for merlotdruen hvilket betyr søte skogsbær og jord. Sødmen fortsetter i smaken men fin friskhet og lette tanniner balanserer det søte bærpreget. Disse elementene arbeider til sammen mot rettens litt salte og skarpe preg fra blåmuggosten samt de karakteristiske urteaktige aromaene fra paprikaen og pepper/lakrissmaken fra estragonen.

Denne merloten har en skarp konkurrent i den hvite italieneren Conti Formentini Pinot Grigio 2000 (13703). Druen pinot grigio kjennetegnes av krydder og urter kombinert med tropisk frukt. Samt friske syrer. Alt dette har Conti Formentini Pinot Grigio og som gjør denne smaksrike vinen perfekt til retten. Den kommer fra nordlige Italia, nærmere bestemt åslandskapet Collio hvor produsenten Conti Formentini har holdt til i nesten 500 år. Men vinfremstillingen er moderne nok, hvilket innebærer gjæring ved kontrollert temperatur i ståltanker.

En annen bæraroma som er nydelig til blåmuggost er kirsebær. Og hvor finner vi kirsebær i massevis i vinform? Jo, Italia selvsagt. Valpolicella fra Veneto i nord er ett alternativ, ett annet er Chianti i Toscana. Produsenten Vignamaggio midt i hjertet av Chianti Classico, det svært kuperte landskapet mellom Firenze og Siena, har en sjarmerende vin med navnet Terre di Prenzano Chianti Classico 2006 (7350) som også er navnet på de gunstig beliggende vinmarkene sangiovesedruene er hentet fra. Selve gjæringen foregår i ståltanker. Den påfølgende modningen skjer i 2000 liters brukte eikefat.

På denne måten kommer druens karakteristika til sin rett. Og ut av glasset strømmer de nydeligste kirsebæraromaer paret med modne fataromaer. Den har friske syrer og en del tanniner som kan skurre litt mot maten, men for den som liker at vinen arbeider et hakk over maten, er denne det riktige valget. Og en sabla god vin til en akseptabel pris. Dessuten har det norske markedet så å si monopol på denne vinen som kun lages i et antall av 15.000 flasker. Vignamaggio lager imidlertid ikke bare gode viner men også olivenolje og driver også hotell og restaurant, et ettertraktet mål for reiser i det indre av Toscana. For stedet har en helt spesiell historie siden det var i dette vakre huset fra 1400-tallet at Mona Lisa så dagens lys i 1479. Og etter sigende en av de eldste vingårdene i Chianti. Ikke uventet lager de da også en vin som bærer hennes navn; Castello di Monna Lisa Riserva 2006 (7353).

Fylt svinefilet

Fylt svinefilet

Fremgangsmåte

Rør fyllet godt sammen. Skjær fileten i 1 cm tykke skiver, bare annenhver helt igjennom. Fordel fyllet på kjøttskivene, lukk igjen og fest med en tannpirker. Strø på pepper.

Brun smøret i stekepannen, og stek biffene 2-3 minutter på hver side. Ta dem opp og hold dem varme. Dryss over salt.

Kok ut pannen med kraft og rødvin til en tredel gjenstår.

Skjær løk og grønnsaker i tynne staver og stek dem forsiktig i litt olje sammen med urtene, ca. 3-4 minutter. Server biffene oppå grønnsakene og hell sjysausen over.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her