Småfint og godt

Svinefilet er rimelig festmat. Godt er det også, særlig når du fyller kjøttet med ost og urter som her. Og ikke behøver du ruinere deg når skal kjøpe vin til.
Aase E. Jacobsen
25 September 2002 - 02:01

Det er ekstra hyggelig å ha gjester når du har råd til det. Med svinefilet på menyen kan du glemme forstyrrende budsjettbekymringer mens du koser deg med gode venner. Og når vi dessuten kårer en rødvin som figurerer blant landets rimeligste som beste røde vinfølge, ja da kan du slappe helt av.

Terrasses d'Azur (40139) finnes riktignok bare i boks, så du må kjøpe 3 liter i slengen. Men når den er så vellaget som denne merloten, og bare koster kroner 288 - altså tilsvarende kroner 72 pr flaske, er det ikke noe å være lei seg for. Og liker du ikke pappkartonger på bordet, nei hvem gjør vel det, så er det bare å å tappe den i en pen karaffel. Vinen kommer fra Sør-Frankrike som med sine 300.000 hektar fortsatt er verdens største sammenhengende vinproduserende område. Men hvor det har skjedd og fortsatt foregår en rivende utvikling så vel i vinmarkene som i vinkjelleren. Derfor er denne vinen milevis fra vinene som tidligere oversvømte billighyllene i supermarkedene - også det norsk pol.

Rent bærpreg og klare aromaer typiske for merlotdruen hvilket betyr søte skogsbær og jord. Sødmen fortsetter i smaken men fin friskhet og lette tanniner balanserer det søte bærpreget. Disse elementene arbeider til sammen mot rettens litt salte og skarpe preg fra blåmuggosten samt de karakteristiske urteaktige aromaene fra paprikaen og pepper/lakrissmaken fra estragonen.

Denne merloten har en skarp konkurrent i den hvite italieneren Conti Formentini Pinot Grigio 2000 (13703). Druen pinot grigio kjennetegnes av krydder og urter kombinert med tropisk frukt. Samt friske syrer. Alt dette har Conti Formentini Pinot Grigio og som gjør denne smaksrike vinen perfekt til retten. Den kommer fra nordlige Italia, nærmere bestemt åslandskapet Collio hvor produsenten Conti Formentini har holdt til i nesten 500 år. Men vinfremstillingen er moderne nok, hvilket innebærer gjæring ved kontrollert temperatur i ståltanker.

En annen bæraroma som er nydelig til blåmuggost er kirsebær. Og hvor finner vi kirsebær i massevis i vinform? Jo, Italia selvsagt. Valpolicella fra Veneto i nord er ett alternativ, ett annet er Chianti i Toscana. Produsenten Vignamaggio midt i hjertet av Chianti Classico, det svært kuperte landskapet mellom Firenze og Siena, har en sjarmerende vin med navnet Terre di Prenzano Chianti Classico 2006 (7350) som også er navnet på de gunstig beliggende vinmarkene sangiovesedruene er hentet fra. Selve gjæringen foregår i ståltanker. Den påfølgende modningen skjer i 2000 liters brukte eikefat.

På denne måten kommer druens karakteristika til sin rett. Og ut av glasset strømmer de nydeligste kirsebæraromaer paret med modne fataromaer. Den har friske syrer og en del tanniner som kan skurre litt mot maten, men for den som liker at vinen arbeider et hakk over maten, er denne det riktige valget. Og en sabla god vin til en akseptabel pris. Dessuten har det norske markedet så å si monopol på denne vinen som kun lages i et antall av 15.000 flasker. Vignamaggio lager imidlertid ikke bare gode viner men også olivenolje og driver også hotell og restaurant, et ettertraktet mål for reiser i det indre av Toscana. For stedet har en helt spesiell historie siden det var i dette vakre huset fra 1400-tallet at Mona Lisa så dagens lys i 1479. Og etter sigende en av de eldste vingårdene i Chianti. Ikke uventet lager de da også en vin som bærer hennes navn; Castello di Monna Lisa Riserva 2006 (7353).

Fylt svinefilet

Fylt svinefilet

Fremgangsmåte

Rør fyllet godt sammen. Skjær fileten i 1 cm tykke skiver, bare annenhver helt igjennom. Fordel fyllet på kjøttskivene, lukk igjen og fest med en tannpirker. Strø på pepper.

Brun smøret i stekepannen, og stek biffene 2-3 minutter på hver side. Ta dem opp og hold dem varme. Dryss over salt.

Kok ut pannen med kraft og rødvin til en tredel gjenstår.

Skjær løk og grønnsaker i tynne staver og stek dem forsiktig i litt olje sammen med urtene, ca. 3-4 minutter. Server biffene oppå grønnsakene og hell sjysausen over.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her