Drikke
Snart får vi boblene fra Danmark

Snart får vi boblene fra Danmark

I hvert fall om vi skal tro agronomeksperten Richard Smart. Han mener at Danmark og England i økende grad må tilfredsstille etterspørselen etter slik vin.
Redaksjonen
10 Januar 2014 - 13:41

Det er klimaendringene som forandrer verdens vinkart og som på sikte vil forandre Champagne evne til å produsere en så frisk vinstil som har gjort området så berømt.

Følsom vinstil

I følge Richard Smart er musserende vin vinstilen som mest følsom overfor den globale oppvarmingen, leser vi på wownes.se.

Les mer om global oppvarming og vin

Det var under International Sparkling Wine Symposium, den årlige messen for bobleviner i England, at han kom med sine profetier.

Og champagnehusene har ikke sittet på gjerdet. Klimaforsker og vinekspert Antonio Busalacchi forteller at de fleste champagnehus allerede har snust på mulighetene til å kjøpe opp land i Sussex og Kent i England.

50 års perspektiv

Det er det kalkholdige jordsmonnet i denne delen av England – som for øvrig tilhører det samme kalkplatået vi finner i Nord-Frankrike – som gjør landet attraktivt og velegnet for «champagnedruer».

Les mer om dette jordsmonnet

Et annet forhold er at vinmarken koster en trettidel av hva de gjør i Champagne.

Men vi snakker om et stykke inn i framtiden. Det tar tid å etablere vinmarker og atter år å oppnå god kvalitet på druematerialet. Smart mener at om 50 år kommer mye musserende fra England, og trolig også Danmark som har mye av de samme forutsetningene som England når det kommer til jordsmonn og klima.

Den sørlige halvkule kommer

Men han mener samtidig at vi må vende blikket utover grensene til den gamle verden.

–Om du lurer på hvor du skal investere for å produsere musserende vin i framtiden, gjelder det å finne et klima som vil være stabilt de neste 30-40 årene, og da snakker vi om Chile, Argentina og Tasmania, hevder han.

Les mer om kaldt klima i sør

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her