Drikke
Snart får vi boblene fra Danmark

Snart får vi boblene fra Danmark

I hvert fall om vi skal tro agronomeksperten Richard Smart. Han mener at Danmark og England i økende grad må tilfredsstille etterspørselen etter slik vin.
Redaksjonen
10 Januar 2014 - 12:41

Det er klimaendringene som forandrer verdens vinkart og som på sikte vil forandre Champagne evne til å produsere en så frisk vinstil som har gjort området så berømt.

Følsom vinstil

I følge Richard Smart er musserende vin vinstilen som mest følsom overfor den globale oppvarmingen, leser vi på wownes.se.

Les mer om global oppvarming og vin

Det var under International Sparkling Wine Symposium, den årlige messen for bobleviner i England, at han kom med sine profetier.

Og champagnehusene har ikke sittet på gjerdet. Klimaforsker og vinekspert Antonio Busalacchi forteller at de fleste champagnehus allerede har snust på mulighetene til å kjøpe opp land i Sussex og Kent i England.

50 års perspektiv

Det er det kalkholdige jordsmonnet i denne delen av England – som for øvrig tilhører det samme kalkplatået vi finner i Nord-Frankrike – som gjør landet attraktivt og velegnet for «champagnedruer».

Les mer om dette jordsmonnet

Et annet forhold er at vinmarken koster en trettidel av hva de gjør i Champagne.

Men vi snakker om et stykke inn i framtiden. Det tar tid å etablere vinmarker og atter år å oppnå god kvalitet på druematerialet. Smart mener at om 50 år kommer mye musserende fra England, og trolig også Danmark som har mye av de samme forutsetningene som England når det kommer til jordsmonn og klima.

Den sørlige halvkule kommer

Men han mener samtidig at vi må vende blikket utover grensene til den gamle verden.

–Om du lurer på hvor du skal investere for å produsere musserende vin i framtiden, gjelder det å finne et klima som vil være stabilt de neste 30-40 årene, og da snakker vi om Chile, Argentina og Tasmania, hevder han.

Les mer om kaldt klima i sør

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her