Snart får vi boblene fra Danmark

Snart får vi boblene fra Danmark

I hvert fall om vi skal tro agronomeksperten Richard Smart. Han mener at Danmark og England i økende grad må tilfredsstille etterspørselen etter slik vin.

Det er klimaendringene som forandrer verdens vinkart og som på sikte vil forandre Champagne evne til å produsere en så frisk vinstil som har gjort området så berømt.

Følsom vinstil

I følge Richard Smart er musserende vin vinstilen som mest følsom overfor den globale oppvarmingen, leser vi på wownes.se.

Les mer om global oppvarming og vin

Det var under International Sparkling Wine Symposium, den årlige messen for bobleviner i England, at han kom med sine profetier.

Og champagnehusene har ikke sittet på gjerdet. Klimaforsker og vinekspert Antonio Busalacchi forteller at de fleste champagnehus allerede har snust på mulighetene til å kjøpe opp land i Sussex og Kent i England.

50 års perspektiv

Det er det kalkholdige jordsmonnet i denne delen av England – som for øvrig tilhører det samme kalkplatået vi finner i Nord-Frankrike – som gjør landet attraktivt og velegnet for «champagnedruer».

Les mer om dette jordsmonnet

Et annet forhold er at vinmarken koster en trettidel av hva de gjør i Champagne.

Men vi snakker om et stykke inn i framtiden. Det tar tid å etablere vinmarker og atter år å oppnå god kvalitet på druematerialet. Smart mener at om 50 år kommer mye musserende fra England, og trolig også Danmark som har mye av de samme forutsetningene som England når det kommer til jordsmonn og klima.

Den sørlige halvkule kommer

Men han mener samtidig at vi må vende blikket utover grensene til den gamle verden.

–Om du lurer på hvor du skal investere for å produsere musserende vin i framtiden, gjelder det å finne et klima som vil være stabilt de neste 30-40 årene, og da snakker vi om Chile, Argentina og Tasmania, hevder han.

Les mer om kaldt klima i sør

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen