Drikke
Solide røverkjøp fra Portugal

Solide røverkjøp fra Portugal

Disse vinene er samtlige knallgode kjøp innen sine respektive prissjikt. Rimelige viner som også er veldig lagringsdyktige.
Aase E. Jacobsen
12 September 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det til tross for at de er signert A.A. Ferreira, eller Casa Ferreirinha som produsenten heter nå, som står bak legendariske Barca Velha og «lillebroren» Ferreirinha Reserva Especial.

Casa Ferreirinha Esteva 2010 (99290) byr på intet mindre enn fantastisk valuta for pengene. Druematerialet kommer fra eiendommen Quinta do Seixo, i Cima Corgo, nær Pinhão, et av Douros beste vinområder.

Mini-Barca

Quinta do Seixo har 72 hektar nordvendte vinmarker. Det sikrer god friskhet i den ferdige vinen som er en miks av druetypene tinta roriz, touriga franca, tinta barroca og touriga nacional. Den har derfor et veldig klassisk Douro-uttrykk med modne mørke bær, krydder, sigarkasse og teblader. En «mini-Barca» med andre ord. Som tåler minst 10 år.

Les mer om tørre røde fra Douro her

Casa Ferreirinha som eies av Sogrape siden 1987, har hele 520 hektar med vinmarker i det beste av Douro. Deriblant Quinta da Leda hvor Barca Velha lages. Quinta da Leda ligger lenger øst langs Douro-elven, i Vila Nova de Foz Côa, og her er det varmere og tørrere enn i Cima Corgo.

Casa Ferreirinha Papa Figos 2010 (99288) er Quinta da Ledas «billigvin», en sødmefylt og innsmigrende vin med virkelig godt lagringspotensial. Samt ikke minst Casa Ferreirinha Quinta da Leda 2009 (99286) selv som er en lekkerbisken med «Barca-potensial». Men til en helt annen pris. 300 kroner er latterlig billig for denne vinen.

Et annet konsept, men svært vellykket sådant er Casa Ferreirinha Vinha Grande 2009 (99289) som er en miks av viner fra de to underområdene, nok en elegant, kompleks og lagringsdyktig vin til en svært så gunstig pris.

En tredel av prisen

Alt dette er en formidabel forsmak og introduksjon til Casa Ferreirinhas toppviner som begge blir tilgjengelige fra november. Reserva Especial 1992 kommer som magnum til vanvittig gunstige 690 kroner. Det er 207 kroner billigere enn hva den kostet på spesialpolene da den var tilgjengelig der i 2010.

Les mer om klassifiseringen i Douro her

Barca Velha kommer i 2004-årgang til den nette pris av kroner 1200 og i et ytterst begrenset antall. Sist den var i Norge kostet den 800 kroner (1999-årgangen). Prisoppgangen er nøye knyttet til den eksplosive økningen i vininteresse og kjøpekraft på det brasilianske markedet. Der går 2004-utgaven for 3700 kroner – altså tre ganger prisen i Norge!
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Start skreisesongen med denne festmenyen
Dagens rett

Start skreisesongen med denne festmenyen

To deilige torskeretter kommer på bordet denne søndagen. Vi starter med en varm suppe og avslutter med selve delikatessen - torsketunger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Javisst kan du servere pai på en lørdag
Dagens rett

Javisst kan du servere pai på en lørdag

Spesielt i januar hvor vi tenker gjennom både hva vi spiser og hva vi bruker penger på, er en slik oppskrift velkommen. Her kan du sågar bruke rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Start skreisesongen med denne festmenyen
Dagens rett

Start skreisesongen med denne festmenyen

To deilige torskeretter kommer på bordet denne søndagen. Vi starter med en varm suppe og avslutter med selve delikatessen - torsketunger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Javisst kan du servere pai på en lørdag
Dagens rett

Javisst kan du servere pai på en lørdag

Spesielt i januar hvor vi tenker gjennom både hva vi spiser og hva vi bruker penger på, er en slik oppskrift velkommen. Her kan du sågar bruke rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

Drøyt 800 viner blant januarnyhetene er testet, og det lover godt både for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset og den som trenger påfyll på øverste hylle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 12. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her