Sommerlige prisbomber

Ukens viner er en sjelden kombinasjon av lav pris og ok kvalitet. Under sytti kroner flasken er det normalt ikke noe å glede seg over, tvert imot bare sorgen. Så hvis ditt budsjett er begrenset til dette beløpet, vil trolig vårt tips gjøre neste poltur eller bestilling til en hyggeligere opplevelse. Vinen kommer i salg førstkommende mandag. Fra den samme produsenten kommer imidlertid flere godbiter.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Astica er det argentinske vinhuset Trapiches enkleste nivå. Kombinasjonen av dette forholdet og den svake argentinske valutaen gir nordmenn usedvanlig prisgunstig vin. Derfor koster Astica Chardonnay 2011 (42462) og Astica Tempranillo Malbec (50452) (for 300 cl) under sytti kroner flasken. Forskjellen til mange andre billigviner er at begge er rene og gode uttrykk for sine respektive druer og opprinnelse.

Astica Chardonnay 2003 er overraskende frisk og kjølig i stilen. Som enhver annen varmklimavin har den innslag av tropisk frukt men ikke i den søtladne stilen. Fruktbildet går mer i retning gule epler og sitrus, nesten som vi finner det i en litt enkel chablis. Alkoholnivået på 13 prosent er ikke forstyrrende men gir vinen snarere litt ekstra trøkk. At denne vinen ikke kan by på noen form for kompleksitet, kan vi leve med når prislappen er så behagelig. Dessuten kan den fint brukes til mat - og det har vi til gode å oppleve blant øvrige billigviner. Den er spesielt godt egnet til skalldyr, både kalde og varme, samt enklere fiskeretter, også med en lettere smørsaus.

Dens røde parallell, Astica Tempranillo Malbec 2003, finnes kun i boksformatet men så lenge innholdet holder samme kvalitetsnivå som flasken, overser vi dette forholdet. For dette er en ren, saftig og bærpreget vin med fin friskhet gjennom hele smakskurven. Hvilket gjør den behagelig både å drikke alene samt til mat. Super til piknik, til lyst kjøtt, pizza, smørbrød, salater med så vel fisk som kjøtt og tapas. Husk bare å servere den lett avkjølt. Det er spesielt viktig med tanke på årstiden vi beveger oss inn i.

Trapiche som er en Argentinas ledende produsenter både hva mengde og kvalitet angår. Med en historie som går tilbake til 1883. Trapiche var fremsynte på et tidlig tidspunkt. Det kan illustreres ved at to av de første varmemerkene firmaet registrerte, Broquel og Fond de Cave, finnes fortsatt og brukes for noen av husets bedre viner. Broquel Chardonnay 2003 (42476) kommer fra samme område som Astica Chardonnay, nemlig Cuyo, men fra en enkelt vinmark. Vinene er imidlertid svært forskjellige og er et utsalg av både jordsmonn, mikroklimatiske som fremstillingsmessige forhold. Broquel har søtere frukt, er veldig kraftig og kompakt med høy alkohol og tydelig preg av å ha tilbrakt en del tid på bunnfallet i eikefatet. En hvitvin som må ha kraftig matfølge, gjerne lyst kjøtt eller grillet hvit fisk med eksempelvis hummersaus.

De siste tretti år er det foretatt betydelige investeringer slik at Trapiche fremstår som ultramoderne i dag. Men ikke bare teknikken er viet oppmerksomhet. Vinmarkene har vært og er under stadig konvertering til utbyttekontrollert beplanting.

I alt 1075 hektar vinmarker fordelt på åtte ulike vingårder i Mendoza hvor alle ligger på minst 500 meter over havet sikrer maksimalt spillerom. Selv om konseptet med blandingsviner hva opprinnelse angår er hovedregelen også hos Trapiche, lages også en rekke enkeltvinmarks- eller rettere sagt enkeltvingårdviner. Som toppvinene Iscay og Medalla, for tiden ikke tilgjengelig i Norge. De øvrige, blant andre Astica-vinene, kommer fra et utvalg vinmarker  i Cuyo, midt i hjertet av Mendoza, hvor Trapiche har sitte hovedsete.

Oak Cask som er midtre kvalitetssjikt er Malbec - en blanding av druer fra sentrale områder i Mendoza, som Maipu, Cuyo og Uco, mens for Syrah, den andre i serien som er i salg her til lands, kommer druene fra samme enkeltvingård som toppvinene, nemlig Las Palmas i Maipu.

Begge Oak Cask-vinene er priset til kroner 109,90 som er en gavepakke. Begge bekrefter for øvrig det klassiske inntrykket fra Astica-serien. Dette er altså viner som er skapt for å følge mat. Malbec'en er mer parfymert og noe bløtere enn Syrah'en som er den mest stoffrike av de to. Mens førstnevnte er perfekt til saftig grillet kjøtt, er den siste bedre til kraftige litt rustikke retter som grytestekt kjøtt, eller rødt kjøtt med sterkt reduserte kraftsauser da den trenger litt fett og smakskraft å bryne seg på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen